Anasayfa /  Ekonomi

Avrasya Tüneli'nde araç geçişiyle yeni bir rekora imza atıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 10 Kasım'da Avrasya Tüneli'nin günlük trafik garanti rakamını aşarak, 86 bin 576 araçla yeni bir rekor kırdığını açıkladı.

Abone ol
Abone ol 12 Kasım 2023 17:00

Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin en büyük mega projelerinden biri olan ve yap-işlet-devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilen Avrasya Tüneli'nde geçiş sayılarının her geçen gün arttığını ve sürekli olarak yeni rekorlar kırıldığını vurguladı.

10 Kasım'da, tüneldeki araç geçiş sayısının, 26 Ekim'deki 86 bin 359 birim araçlık rekoru aşarak 86 bin 576 birime ulaştığını belirten Uraloğlu,

 "Ekimde aylık ortalama 77 bin 760 birim araç sayısına ulaşıldı ve bugüne kadar en yüksek geçiş yapılan ay oldu. Böylece ekimde trafik, garanti edilen trafik sayısının yüzde 10'un üzerinde gerçekleşti." bilgisini paylaştı.

Bakan Uraloğlu, tünelden ilk işletme gününden bu yana toplam 119 milyon 434 bin 869 araç geçişi gerçekleştiğini ve 1 Mayıs 2022 itibarıyla tünelden geçen motosiklet sayısının toplamda 848 bin 313 olduğunu belirtti.

Uraloğlu, Avrasya Tüneli'nin zamandan, yakıt maliyetlerinden tasarruf sağlamasının yanı sıra kazalardan kaynaklanan maliyetleri ve emisyonları azaltarak ekonomiye yıllık ortalama 200 milyon dolarlık katkı sağladığına dikkat çekti.

"Sahip olduğu yüksek teknoloji, ileri mühendislik ürünü bütüncül projesi ve kıtaları birleştiren güzergahıyla İstanbul Boğaz geçişinde hızlı, ekonomik, güvenli, konforlu ve çevreye duyarlı bir ulaşım alternatifi olarak hizmet vermektedir.

Avrasya Tüneli, yapımında birçok ilki ve başarılı uygulamayı barındıran özellikleriyle dünyada sektörel paydaşlar tarafından her zaman ilgiyle takip edilen, örnek bir proje olmuştur.

Alanının en saygın kuruluşları tarafından çeşitli kriterlerin titizlikle incelenmesi sonucu proje, 5'i uluslararası inşaat ödülü olmak üzere, toplam 14 ödüle layık görülmüş ülkemizin dev eserlerinden biridir."

Yorumlar