Anasayfa /  Ekonomi

Askerlik ve Doğum Durumunda Erken Emeklilik!

Erken emeklilik konusunda askerlik ve doğum nedeni ile çalışılamayan sürenin de hesaplanması yolu açıldı.Gerekli şartlar haberimizdedir.

Abone ol
Abone ol 19 Aralık 2019 23:47

Erken emeklilik birçok çalışan tarafından hayal edilmekte olup bunun için ise bazı durumlarda bireylere bu olanak tanımaktadır. Ülkemizde emekli olmak için 3 temel şart bulunmakta olan bun şartların hepsini sağlayan vatandaşlar emekli olma hakkını elde edebilmektedir. Bu şartlar ise 3600 günden emekli olmak isteyenler için ilk olarak 15 yıldır sigortalı olmak, ikincisi 3600 gün prim ödemek ve sonuncusu ise 1999 önce sigortaya başlanması şeklindedir. Fakat askerlik ve doğum durumlarında ise çalışanlar erken emekli olabilmektedir.

Askerlik Durumunda Erken Emeklilik

Erkeklerin erken emeklilik için yararlandıkları bir durum da askerliktir. Askerlik süreleri hem yaşı geriye çekerken hem de prim kazanma imkanı vermekle birlikte sigortalı olarak çalışan erkeklerin askerlikte geçen sürelerini veya birazını para ödeyerek emeklilik hesabına saydırma imkanı bulunuyor. Örneğin 1988’te sigorta girişi ola birinin 1 yıl askerlik borçlanması sonucunda 1987 girişli gibi olması mümkün olmakta ve bu durumda da birey en az 1 yaş önce emeklilik imkanı bulmaktadır.

 

 

Doğum Borçlanması

Özellikle kadın çalışanlar için ise erken emeklilik durumu çocuklar üzerinden prim kazanma şeklinde olmaktadır. 3 çocuğa kadar kadın çalışanlar borçlanma ile 2160 gün yani 6 yıl kazandırmaktadır. Böylelikle yaşı ve prim yılı dolmuş bir anne 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabilmektedir. Tek şart ise annenin borçlanacağı çocuklarının sigortalı olunan tarihten sonra doğmuş olması şeklindedir.

Yorumlar