Anasayfa /  Popüler  /  Kim kimdir

Aşık Maksut Feryadi kimdir? Aşık Maksut Feryadi nereli, kaç yaşında?

Vatandaşlar tarafından çok aratılmaya başlayan Aşık Maksut Feryadi nereli, kaç yaşında, kimdir? işte, Aşık Maksut Feryadi hayatı...

Abone ol
Abone ol 12 Mayıs 2022 18:48

Maksut Koca adına sahip olan halk ozanı Aşık Maksut Feryadi, Kars'da doğdu ve eğitimini sürdüremedi. Türkileri ile ülke sınırlarını da aşan Feryadi, ülke ülke dolaşarak aşık geleneğini anlatmaya gayret etti. İşte, Aşık Maksut Feryadi hayatı...

 AŞIK MAKSUT FERYADİ KİMDİR?

Maksut Koca 1961yılında Arpaçay, Kars'da dünyaya geldi. İlköğrenimi köyünde tamamladı ancak olanaksızlıklar nedeniyle öğrenimini sürdüremedi.

Küçük yaşlarda müziğe ve halk şiirine ilgi duymaya başladı. İlk bağlama derslerini babasından aldı. Sonrasında ise kendini geliştirdi. Asıl ustası ise Sosgertli Hicrani oldu. Önceleri anonim türküler dile getiren Feryadi, zamanla kendi türküleriyle duyulmaya başladı.

16 yaşındayken bir yakınının yardımıyla İstanbul'a gelip bir ay içinde ilk kasetini çıkarttı. Çeşitli etkinlik ve yarışmalara katıldı. Cumhuriyet'in 70. yılında yazdığı şiir Kültür Bakanlığı'nın düzenlediği yarışmada 270 şiir arasından ikincilik ödülü aldı. Bu şiir ilköğretim Türkçe ders kitaplarına kondu. Şiir için İstanbul Üniversitesi'nin katkılarıyla TRT tarafından bir klip çekildi. Cumhuriyet'in 75. yılında yazdığı şiir de yine Kültür Bakanlığı tarafından ikinci seçildi.

 Aşıklık geleneğine ve halk şiirine ilişkin söyleşi ve konferanslar vermesi için Harvard Üniversitesi tarafından ABD’ye davet edildi. 1996 yılında Bağcılar'da kurduğu Halk Ozanları Kültür Evi bünyesinde çalışmalarını sürdürdü. 15 albüm hazırlayan Feryadi, yazdığı şiirlerden oluşturulan Sular Yandı isimli şiir kitabını 2007 yılında yayımlandı. 2020 yılı Şubat ayında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığınca "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülünü aşıklık geleneğinin usta-çırak ilişkisi içinde gelecek nesillere ulaştırılması ve genç aşıkların yetişmesindeki çalışmaları nedeniyle almıştır.

Yorumlar