Anasayfa /  Foto Galeri

Asgari ücret zammı sonrası o ödemelerde artıyor! Kıdem tazminatı, işsizlik, 65 yaş, engelli...

Asgari ücretteki artış sonrasında birçok ödeme ve maaşta da artış yaşanacak. 65 yaş aylığı, engelli aylığı, işsizlik maaşı, staj ücretleri, askerlik ve doğum borçlanması, asgari ücretlilerin rapor ücretleri ve genel sağlık sigortası primleri asgari ücretteki artışla birlikte değişiyor. Peki yeni yılda asgari ücret zammı kime, nasıl yansıyacak? Tek tek hesaplandı! İşte yeni zamlı rakamlar…

Asgari ücret zammı sonrası o ödemelerde artıyor! Kıdem tazminatı, işsizlik, 65 yaş, engelli... - Sayfa 1

Asgari ücret 2023 zam oranı yüzde 54,66 olarak açıklanırken, net rakam 5.500 TL’den 8.506 TL’ye yükseldi. Milyonlarca asgari ücretli çalışan zamlı maaşlarını Şubat ayı itibarıyla hesaplarında görecek. Ancak tüm bunların yanında birçok kalemde de asgari ücret artışlarını göreceğiz. Bu kapsamda işsizlik maaşı, 65 yaş, engelli ve bakım aylığı, staj ücretleri gibi sosyal destekler asgari ücret oranında zamlanacak.

İşte yeni asgari ücretin diğer kalemlere yansıması…

Asgari ücret zammı sonrası o ödemelerde artıyor! Kıdem tazminatı, işsizlik, 65 yaş, engelli... - Sayfa 2

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI
Emekli olmak isteyen ancak prim gün sayısı yeterli olmayanlar için tanınan doğum ve askerlik borçlanması tutarı da asgari ücret ile birlikte yeniden yükselecek.

Doğum ve askerlik borçlanması günlük brüt asgari ücretin yüzde 32'sinden az bu tutarın 7,5 katından fazla ise yapılamıyor. Bu tutarlar asgari ücretle birlikte yeniden belirlenecek.

Doğum borçlanmasında bir çocuk için 720 günlük borçlanma tutarı 76 bin 861 TL olacak. 2 çocuk için 153 bin 720 TL olacak.

Askerlik borçlanması için 12 aylık tutar 38 bin 430 TL, 18 aylık borçlanma tutarı ise 57 bin 645 TL olacak.

Asgari ücret zammı sonrası o ödemelerde artıyor! Kıdem tazminatı, işsizlik, 65 yaş, engelli... - Sayfa 3

İŞSİZLİK MAAŞI


Sigortalı çalışanlara yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda işsizlik maaşı ödemesi yapılıyor. 

2023 yılında işsizlik maaşı en düşük 3 bin 971, en yüksek 7944 lira olarak uygulanacak. 

Asgari ücret zammı sonrası o ödemelerde artıyor! Kıdem tazminatı, işsizlik, 65 yaş, engelli... - Sayfa 4

KIDEM TAZMİNATI
Mevcut asgari ücretle birlikte asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 10008 lira olacak. Asgari ücretle 5 yıldır aynı işyerinde çalışanın kıdem tazminatı şu an 32 bin 355 lira olarak hesaplanıyor. Yeni yıldan itibaren 50 bin 40 TL kıdem tazminatı alacak

Kıdem tazminat tavanı tutarı ise asgari ücrete göre belirlenmiyor. Kıdem tazminatının yıllık miktarı, en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenen emeklilik ikramiyesini aşamayacağı yasayla belirlenmiş durumda. Kıdem tazminatı tavanı halen 15 bin 371 lira olarak uygulanıyor. Bu rakam ocak ayında yeniden belirlenecek.