Anasayfa /  Ekonomi

Asgari ücret 2022 ne zaman açıklanacak?

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı 2023 yılında verilecek asgari ücretin ne kadar alacağında. Asgari ücret tespit komisyonu da ilk toplantısını bugün tamamladı. Peki komisyonun beklentisi ve isteği ne? 2023 yılında asgari ücret ne kadar olacak?

Abone ol
Abone ol 07 Aralık 2022 22:40

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı 2023 yılında verilecek asgari ücretin ne kadar alacağında. Asgari ücret tespit komisyonu da ilk toplantısını bugün tamamladı. Peki komisyonun beklentisi ve isteği ne? 2023 yılında asgari ücret ne kadar olacak?

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında başladı. Bakanlıkta gerçekleştirilen toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl, Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ve TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç katıldı.

Saat 14:00'te başlayan toplantı saat 15:55 itibarıyla toplantı sona erdi. Toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.

"Tek tek açıklayacağız"

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısının iyi geçtiğini belirten Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, “Kapsamlı bir açıklamayı genel merkezde yapacağız. Yarın hepsini tek tek açıklayacağız” dedi.

Asgari ücreti belirlemek üzere bir araya gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından bakanlık binasından ayrılan ilk grup Türk-İş oldu. Bakanlık önünde açıklamalarda bulunan Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, toplantının iyi geçtiğini bildirerek, “Toplantıda konuştuğumuz konuları Türk-İş Yönetim Kurulu'yla değerlendireceğiz. Kapsamlı bir açıklamayı genel merkezde yapacağız. Yarın hepsini tek tek açıklayacağız” ifadelerini kullandı.

Beklenti rakamı belli oldu

Asgari ücretle ilgili ilk Toplantı yapılırken beklenti anketinin sonuçları da paylaşıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklenti rakamı 7845 lira oldu.

Açıklamada ''İşçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerden vatandaşların oluşturduğu kamuoyunun 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisi 7 bin 845 lira oldu'' detayına yer verildi.

2023 yılında geçerli olacak asgari ücret belirleme çalışmaları kapsamında Bakanlık tarafından başlatılan, Türkiye genelinde akademik bir kadronun gerçekleştirdiği araştırma kapsamında hem işçi hem de işveren kesimine ulaşıldı. Türkiye genelinde yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 50’sini kadınlar, yüzde 50’sini ise erkekler oluşturdu. Yüzde 18,1’ini ilkokul ve altı, yüzde 18,1’ini ortaokul/ilköğretim, yüzde 37,3 lise ve dengi, yüzde 26,5’inin ise yükseköğretim ve üzeri eğitim almış olan katılımcıların yüzde 33,8’i özel sektörde işçi olarak çalışıyor.

ASGARİ ÜCRET 2022 NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Geçen yıl ne zaman açıklanmıştı?

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'de geçerli olacak asgari ücret rakamını 16 Aralık 2021 tarihinde ilan etmişti.

Yeni Asgari Ücret, 4 bin 253 lira olarak açıklanmıştı. Böylelikle asgari ücretteki artış yüzde 50,54 olmuştu.

Öte yandan asgari ücrette gelir ve damga vergisi de kaldırılmıştı.

Etiketler Asgari ücret
Yorumlar