Anasayfa /  Yaşam

Artık Yıl Nedir? Google Artık Yıl'ı Doodle Ekranına Taşıdı

Artık Yıl Nedir? Google Artık Yıl'ı Doodle Ekranına Taşıdı

Abone ol
Abone ol 29 Şubat 2016 00:42

Gündeme göre değişiklik gösteren ve ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gören bu hizmetin detaylarını sizler için araştırdık. İnternet ortamında dünyanın en çok ziyaret edilen sayfası sizin de bildiğiniz üzere tartışmasız Google ana sayfasıdır. Google , internet araması, çevrimiçi bilgi dağıtımı, reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırımlar yapan çok uluslu Amerikan anonim şirketidir. 1998 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren Google'ın en bilindik çalışmalarından biri olan Doodle ziyaretçileri sürprizleriyle şaşırtıyor. Günün anlam ve önemini belirtmek için Artık Yıl Nedir kelimesinde olduğu gibi sürekli değişen sözcüklerle kullanıcı karşısına çıkan Doodle ziyaretçilerine bu alanda çok faydalı bir hizmet sunmuş oluyor. Yoğun iş temposundan gündeme dair gelişmelerden uzak kalan internet kullanıcıları Artık Yıl Nedir gibi popüler kelimelerinden Doodle sayesinde haberdar olup, önemli ve özel günlerden de geri kalmamış oluyor. Artık yıl, Miladî takvimde (Gregoryen takvim) 365 yerine 366 günü olan yıldır. Bu fazladan gün (artık gün), normalde 28 gün olan şubat ayına 29 Şubat’ın eklenmesi ile elde edilir.

Artık yıl, takvim yılının mevsimlerle ve Dünya’nın Güneş çevresinde dönme süresiyle uyumlu olması için, fazladan bir gün içeren yıllara denir. Gregoryen takviminde, bu fazladan gün 29 Şubat olarak seçilmiştir. Bu takvimin kurallarına göre bir yılın artık yıl olup Dört yılda bir gelen 366 günlük yıldır. Eğer yıl 400’e tam olarak bölünebiliyorsa, yıl artık yıldır. Eğer yıl 4’e tam olarak bölünebiliyor ve 100’e tam olarak bölünemiyorsa, yıl artık yıldır. Bunun dışındaki durumlarda yani a) Yılın 4’e bölünememesi ya da b) 100’e bölünüp 400’e bölünememesi durumunda, yıl artık yıl değildir. Jülyan, geliştirilmiş Jülyan ve İran takvimlerinde de benzer kurallarla belirlenen artık yıllar vardır. Teorik olarak dünyada Doğum Günü  29 Şubat’ta olan 4 Milyon insan bulunmaktadır. Bu durumun gerçekleşme olasılığı 1461’de 1 ‘dir. Şanslı diye hitap etmemizin sebebi aslında bayanlardır. Bayanlar için bu durumun açıklaması şudur: “4 Yılda bir yaşlanıyorsun”. 29 Şubatta doğmak sizi farklı kılar. 29 Şubatta doğan kişilerin arasında Nejat İşler ve Erol Büyükburç gibi tanınmış isimlerde var.

 29 Şubat’ta Doğan Diğer Ünlüler

Fransız Besteci Daniel François Auber Ünlü Şarkıcı Khaled Fener Rum Patriği Bartholomeos

29 Şubat Doğumluların Burçları ve Karakterleri

29 Şubat’ta Doğanların Burcu Balıktır. Karakterleri: Duygusal olurlar. Akıllı ve mantıklı düşünebilirler. Ancak herkesin de 29 Şubatta doğanların mantığını kabul etmelerini bekler. Yalnız yapılan aktivitelerden hoşlanırlar. Çevrelerindeki lüzumsuz insanlara tahammül edemezler.

Peki Şubat Neden 4 Yılda Bir 29 Gündür?

Şuanda kullandığımız takvimin kökeni Roma İmparatoru Julius Caesar’ın Mısırlı astronomi bilgini Sosigenes’e yaptırdığı takvim. Takvime göre bir yıl 365 gün 6 saattir. Böylece her yıldan 6 saat artar. Artan bu saatler her 4 yılda, bir gün eder ve yıla eklenir. Böylece 4 yılda bir, bir yıl 366 güne çıkar. 366 sayısı 12 ‘ye tam bölünemediğinden bazı ayların 30, bazı ayların 31 çekmesi uygun görülür. Caesar’dan sonra yaşayan başka Roma İmparatoru Augustus da kendi adını bir aya verir.Caesar’ında önceden kendi adını verdiği “July” ayının 31 çekmesini hazmedemeyen Augustus, kendi ayınında 31 çekmesini emreder. Bunun üzerine astronomlar Şubat ayından bir günü alıp Ağustos ayına ekler. Böylece 29 Şubat kargaşasını yaşatan olay günümüze kadar gelir.

Etiketler Artık Yıl Nedir?
Yorumlar