Anasayfa /  Ekonomi

Araç kullananlara üzücü haber! Pompaya yansımayacak

Araç kullananları yakından ilgilendiren döviz kurları ve akaryakıt fiyatlarında son açıklanan karara göre, ÖTV tutarı mevzuatta belirlenen düzeye ulaşana kadar oluşacak indirim miktarı pompaya yansımayacak.

Abone ol
Abone ol 23 Aralık 2021 15:26

Piyasalarda artan döviz kurlarının ardından en çok hasar alan sektörlerden biri olan akaryakıt sektöründe açıklanan son karar dikkat çekti.

Karara göre, ÖTV tutarı mevzuatta belirlenen düzeye ulaşana kadar döviz kurlarındaki düşüş pompa fiyatına yansımayacak. İşte detaylar...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ilan edilen düzenlemeye göre, akaryakıt bayi satış fiyatlarına esas yurtiçi rafineri çıkış fiyatları ile yurtiçi rafineri çıkış fiyatı bulunmayan akaryakıtların; EPDK tarafından belirlenen fiyatları baz alınarak, “sıfır” olarak uygulanan özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları, kararın açıklandığı tarih itibarıyla sıfırdan başlamak suretiyle, her bir malın fiyatında uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurlarına bağlı olarak gerçekleşen azalış tutarı kadar arttırılacak.

Bu malların fiyatlarında uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurlarına bağlı olarak artış olması halinde ise bu malların ÖTV tutarlarında değişiklik yapılmayacak; ancak artış suretiyle belirlenen her bir yeni fiyat, baz fiyat kabul edilmek suretiyle uygulanacak.

ÖTV tutarları, her bir mal itibarıyla 1 Nisan 2020 tarihinde uygulanan ÖTV tutarlarına ulaştığında, bu tutarlara ulaşan her bir mal bakımından; esnek ÖTV uygulamasını (eşel mobil sistemi) başlatan 14 Mayıs 2018 tarihli ve 2018/11818 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yürürlükten kalkmış sayılacak.

Bu da ÖTV tutarları 2020’deki tutara çıkarıldıkça esnek ÖTV uygulamasının her bir akaryakıt türü için ayrı ayrı olmak üzere, kademeli olarak sona ermesi anlamına geliyor.

 

Etiketler Akaryakıt indirim
Yorumlar