Anasayfa /  Güncel

Arabayla uzun yola çıkmak için en iyi saat hangisi?

Kurban Bayramı tatili sonrası yola çıkacaklara çok önemli uyarı. Türkiye'de en fazla kaza hangi gün oluyor? Yola çıkmak için en iyi ve en kötü saatler hangileri. Bu sorulara cevap bulundu. Sürücülerin en merak ettiği "arabayla uzun yola çıkmak için en iyi saat hangisi" sorusunun cevabını hem bilimsel hem de istatistiki olarak verildi.

Abone ol
Abone ol Editör Mehmet Durna 14 Temmuz 2022 10:22

Arabayla uzun yola çıkmak için yola çıkılacak saati doğru seçmek, güvenliğin yanı sıra şehir içi trafiğe takılmamak için de çok önemli. Uzun yolculuklarda en büyük risk uykulu şekilde araba kullanmak. Uzun yola çıkmak için saat seçerken dikkat edilecek ilk kural fiziken iyi hissedilen, dinlenmiş hissedilen saati bulmakta gizli. 2014 tarihli bir araştırma uykulu araç kullanmanın, alkol etkisi altındayken araç kullanmaya benzer bozukluklara neden olduğunu gösteriyor. Çünkü uykulu araç kullanmak güvenli sürüş için gerekli olan birkaç temel bedensel işlevi azaltıyor. ABD'de faaliyet gösteren Sleep Foundation, uykulu sürüşün risklerine dikkat çektiği makalesinde "Uykulu sürüşten kaynaklanan trafik kazaları en sık gece yarısı ile sabah altı arasında veya ikindi vaktinde meydana gelir; bu uyku halinin en yüksek olduğu zamanlardır" diyor.

Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Vural Fidan, uzun süreli yolculuklar için mutlaka dinlenmiş olarak yola çıkılması gerektiğini söylüyor. Fidan’a göre de gece yarısı ile sabah 06.00 arasında yola çıkmamak gerekir. Araştırmalarda ölümcül trafik kazalarının yaklaşık dörtte birinin uykusuzluğa bağlı olduğunun belirlendiğini söyleyen Fidan'ın önerileri şöyle:

-Uyku çok güçlü bir biyolojik dürtüdür. Uyku ihtiyacı tam olarak karşılanmamış bir kişinin beyni, bir an önce uykuya geçişi sağlayacak şekilde ‘uyku baskısı’ altında kalır. Uyanık kalınan süre arttıkça uykuya geçişi hızlandıracak bu baskı da artar ve kişinin uykuya direnme gücü azalır. Böylece kişi daha kolay uykuya dalar. Her ne kadar kişiler uykularının geldiğini hissettiklerinde ‘uyanık kalabilirim’ diye düşünseler de uyku çok güçlü bir biyolojik dürtüdür.”

-Günde ortalama 7-8 saat uyumak gerekir. Bu sayede zihnin ve vücudun dinlendiği derin uyku dönemleri tamamlanır. Yola çıkmadan önceki gece 7-8 saatlik uyku, kaza riskini aza indiren en değerli önlemdir.

-Gece yarısı ile sabah saat 06.00 arasında yola çıkmamak gerekir çünkü bu saatler arasında uyku baskısı daha fazla olur.
-Sürücülerin en az iki saate bir mola vermeleri gerekmektedir. Yola çıkmadan önce veya yolculukta bir mola verip kısa bir süre uyumak dikkatin toparlanmasına yardımcı olur. Bu kısa uykunun 20 dakikayı geçmemesi gerekir
-Yolculuk sırasında veya molalarda kafein içeren kahve gibi içeceklerin tüketilmesi uyanıklık sağlamak için iyi olabilir ancak kafein etkisini yaklaşık 30 dakika sonra gösterecektir.
-Yedek sürücü olabilecek birisiyle yolculuk etmek ve iki saatte bir sürücü değiştirip diğerinin dinlenmesine izin vermek faydalı olur

TÜİK verilerine göre Türkiye'de 2021 yılında meydana gelen 187 bin 963 ölümlü yaralanmalı kazanın aylara göre dağılımına bakıldığında Temmuz ayı %11,7 pay ile en fazla kazanın meydana geldiği ay olurken Şubat ayı %4,8 pay ile en az kazanın meydana geldiği ay oldu. Haftanın günlerine göre bakıldığında ise ölümlü yaralanmalı kazaların %15,7 pay ile en fazla Pazartesi günü ve %11,7 pay ile en az Pazar günü gerçekleştiği görüldü. Kazaya neden olan kusurlar içinde sürücü kusurları %87,1 ile ilk sırada. Türkiye'de 2021 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazasına neden olan toplam 224 bin 418 kusura bakıldığında kusurların %87,1'inin sürücü, %8,2'sinin yaya, %2,6'sının taşıt, %1,8'inin yolcu ve %0,4'ünün yol kaynaklı olduğu görüldü.

Yorumlar