İSRA TAN İLE SÖYLEŞİ; YOGA HAKKINDA 5 SORU 5 CEVAP

Sizi, hayata farklı bir pencere açmanızı sağlayacak Yoga Eğitmeni ve Diyetisyen İsra Tan ile tanıştırmak istiyorum. İsra Tan, hem fiziksel hem de ruhsal anlamda terapi niteliğindeki yoga ile ilgili merak edilenleri yanıtladı.

EBRU KÜÇÜKGÖKDEMİR ebrukgdmr@gmail.com

İSRA TAN İLE SÖYLEŞİ;

YOGA YAPMAK İÇİN ZAYIF VE ATLETİK OLMANIZA GEREK YOK!

Covid-19 salgını önlemleri nedeniyle karantina sürecini kolaylaştırmak isteyenler yoga ile kendi kanatlarını oluşturabiliyor. Bunun adı tam anlamıyla özgürleşme! Sizi, hayata farklı bir pencere açmanızı sağlayacak Yoga Eğitmeni ve Diyetisyen İsra Tan ile tanıştırmak istiyorum. İsra Tan, hem fiziksel hem de ruhsal anlamda terapi niteliğindeki yoga ile ilgili merak edilenleri yanıtladı.

Yogaya başlamak için esnek, atletik, zayıf olmanıza gerek yok. Yoga herkes için! Hatta; eğer esnek değilsen, bedeninin seni limitlediğini düşünüyorsan yogaya başlamalısın. Tek limitin zihnin, düşüncelerin seni sınırlamasın. Düzenli ve kalpten gelen pratik ile her yere ilerleyebilirsin!

YOGA HAKKINDA 5 SORU 5 CEVAP

 Son günlerde popüleritesi hızla yükselen yoga, özellikle Covid-19’un getirdiği stresten kurtulmanın yollarından biri olarak görülüyor. Yogayı farklı kılan nedir?

Yoga her ne kadar fiziksel bir pratik gibi gözükse de aslında zihni, ruhu ve metabolik süreçlerimizi disiplin eden bir yaşam biçimi. Örneğin savaşçı pozunda dururken bacaklar kuvvetlenip esniyor, zihin bedendeki hislere odaklanarak an’da kalıyor, burundan nefes alıp verirken solunum sistemimizi regüle ediyoruz.

DURUŞ BOZUKLUKLARINIZI YOGA İLE DÜZELTEBİLİRSİNİZ

Yogaya yeni başlayacaklar için tavsiyeleriniz nelerdir? Karantina günlerinde evde yoga nasıl yapılır?

Esnek olmamak ve ileri seviye hareketleri görerek yogadan çekinmemeleri gerekir. Hiçbir yogi yogaya başlarken bu denli esnek ve güçlü değildi. Yeter ki başlayın ve düzenli pratik edin! Bu günlerde çok fazla Türkçe youtube videosu ve instagramda canlı yayın bulabiliyoruz bu çok kıymetli. Sakatlanma riskini minimuma indirmek için bedeni dinlemeyi öğrenin, kuvvetlenme acısı ve sakatlık acısını fark edin.

Sırt ağrısına yoga iyi gelir mi?

Omurları hizalamak, sırt kaslarını güçlendirmek ve göğüs bölgesini esnetmek için yoga ideal! Bu sayede sırt ağrısı ve postür (duruş) bozuklukları iyileşiyor.

 YOGA İLE UYKUNUZUN KALİTESİNİ ARTIRIN

 Kaliteli uykunun ve sağlıklı uyanmanın yolu yogadan geçer mi?

Yoga kesinlikle yardımcı oluyor. Maymun zihin deriz yogada; maymun daldan dala hiç durmadan atlar zıplar. İşte zihin de maymun gibi bir düşünceden diğer düşünceye atlar. Yoga; düşüncelerimize üçüncü kişi gibi bakarak onları analiz etmemize, yavaşlamamıza yardımcı oluyor. Zihin yavaşlayınca, beden şifalı hareket edince uyku kalitesinin artması kaçınılmaz oluyor.

 Yoga ile zayıflayabilir miyiz?

Yoga kuvvetlendirir, esnetir ve güç verir. Günlük yoga pratiğine dengeli beslenmeyi eklersek zayıflatıcı etki gösterir. Son olarak öğrencilerime dediğim bir mottom var; mattaki pratiğini hayata taşı. Nasıl matta güçleniyor, esnek oluyor, yeri geldiğinde yorulunca duruyorsun; hayatta da bunları yap. Hayata ve durumlara karşı güçlü ol, seni yoran insanlara ve kendi duvarlarına karşı esnek ol, çok koşturduysan dur ve kendine zaman ayır.

Tüm yazılarını göster