Anasayfa /  Foto Galeri

Aman dikkat! Maskelerle ilgili bu yanlış paylaşımları yapmayın

Koronavirüs salgınındaki en tartışmalı konulardan biri de maske kullanımı oldu. Sosyal medyadaki sayısız tartışma bir yana, bilimsel kanıtlar maske konusunda son derecede net. Gelin sıkça karşılaştığımız bazı yanlış argümanlara bakalım…

Aman dikkat! Maskelerle ilgili bu yanlış paylaşımları yapmayın - Sayfa 1

Maske takmanın hem takanı, hem de çevredekileri koruduğu ve koronavirüs bulaşmasını yavaşlattığı yönünde birçok kanıt var. Maske karşıtlarının sıkça telaffuz ettiği bazı yanlışları ve doğrularını sizler için derledik.

Maske takmak korona virüs enfeksiyonunu ağırlaştırmaz!
Yanlış: Eğer korona virüs taşıyorsam, maske takmak nefesle verdiğim virüsleri tekrar almama neden olur ve hastalığımı ağırlaştırır.

Doğru: Bu iddialar birçok yanlış iddia içeren Plandemic belgesinde dile getirildi. Belgeseldeki bu iddiaların yanlış olduğu bilim insanları tarafından gösterdi.

Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Miryam Wahrman, “Bunu destekleyen hiçbir bilimsel kanıt yok. Tamamen yanlış” diye konuştu.

Eğer korona virüs taşıyorsanız kendinizi tekrar enfekte edemez, virüsü tekrar aktif edemezsiniz. Gittikçe artan kanıtlar, vücudun tekrar enfekte olmaya karşı bir bağışıklık tepkisi geliştirdiğini de gösteriyor.

Aman dikkat! Maskelerle ilgili bu yanlış paylaşımları yapmayın - Sayfa 2

Hiçbir belirtiniz olmasa dahi maske takmalısınız!
Yanlış: Öksürüğüm ve ateşim yoksa, kendimi iyi hissediyorsam, maske takmama gerek yok.

Doğru: Koronavirüs ile enfekte olan kişilerin %40’ı hiçbir belirti göstermemektedir. Bu asemptomatik (belirtisiz) taşıyıcılar hasta olduklarını bilmeden virüsü başka kişilere yayabilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre bazı belirtileri gösteren kişiler, belirtilerin ortaya çıkmasından önce de hastalığı bulaştırabilmektedir.

Okulların açılmasının konuşulduğu bu dönemde, çocukların yetişkinlere kıyasla belirti göstermeden virüsü yayma ihtimalinin daha yüksek olduğu önem taşımaktadır. Bu gerçek, maske takma konusunda tutarlı ve kapsamlı politikalar uygulanmasının gerekliliğini göstermektedir.

Maske sizi ve etrafınızdakileri korur
Yanlış: Yalnızca hasta olmaktan korkan kişiler maske takmalı. Sağlıklı veya cesur biriysem maske takmaya gerek yok.

Doğru: Araştırmalara göre maske takmanın başlıca faydası, etrafınızdaki insanları hasta olmaktan korumasıdır. Bu nedenle maske kuralının herkesçe uygulanması gerekmektedir.

Maskeler potansiyel olarak bulaştırıcı solunum parçacıklarının her öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda, nefes aldığınızda veya konuştuğunuzda havaya karışmasını önleyerek işlev görmektedir. Aynı zamanda başka insanlar tarafından havaya saçılan parçacıkları solunum yoluyla almanızı da engelleyebilir.

Maalesef pandeminin ilk döneminde sağlık yetkililerinin maskeler konusundaki tutarsız mesajları bu yanlışların önünü açtı. Bazı insanlar halen sağlıklı bireylerin maske takmasının gereksiz olduğunu düşünüyor.

Aman dikkat! Maskelerle ilgili bu yanlış paylaşımları yapmayın - Sayfa 3

Maske takmanın koronavirüs yayılımını yavaşlattığı konusunda bilim çok net!
Yanlış: Maske takmak, politik, özgürlükle ilgili bir konu. Pratikte insanların hasta olup olmamasını etkilemiyor.

Doğru: Bu konuda araştırmalar oldukça fazla. Maskeler bulaşıcı viral parçaların yayılımını ve koronavirüs vakalarının sayısının artmasını azaltıyor. İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, tüm toplumun maske takması durumunda, sokağa çıkma yasakları olmaksızın virüsün yeterince yavaşlatılabileceğini gösteriyor.

Maske sosyal mesafe ve el yıkama gibi önlemlerin yerine geçmiyor
Yanlış: Maske takarsam, diğer insanlarla bir araya gelmekten korkmama gerek yok.

Doğru: Araştırmalar maskelerin işe yaradığını gösterse de, maskeler tek başına yeterli değil. Sağlık uzmanları virüsün yayılmasını yavaşlatmak için el yıkama ve mümkün olan her yerde 2 metrelik mesafe gibi diğer önlemlerin de uygulanması gerektiğini söylüyor.