Anasayfa /  Güncel

Almanya Nitelikli Göçmenlik Yasası nedir,

Almanya'da Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı tarafından nitelikli iş gücü açığını kapatmayı hedefleyen yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası'nın kabul edildiği açıklandı. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 31 Mart 2023 15:00

Almanya'da Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı tarafından nitelikli iş gücü açığını kapatmayı hedefleyen yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası'nın kabul edildiği açıklandı. İşte detaylar...

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı'ndan gelen açıklamada, Almanya'da kalifiye iş gücü göçünün kolaylaştırılması için oluşturulan nitelikli göçmen stratejisine Bakanlar Kurulu'nun onay verdiği belirtildi.

Açıklamada, birçok Alman şirketinin uzun zamandır nitelikli çalışan bulmakta ciddi zorluklar yaşadığı, nitelikli çalışan açığının 2022'de 1,98 milyon seviyesinde olduğu bildirildi.

Açıklamada, "Vasıflı iş gücü eksikliği, çok sayıda sektörü ve şirketleri etkilemektedir. Nitelikli işçi eksikliği, Almanya'da refah için bir risk haline geldi." ifadeleri kullanıldı.

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil, konuyla alakalı değerlendirmesinde, nitelikli iş gücünü güvence altına almanın Almanya'nın önümüzdeki 10 yıl için en büyük ekonomik görevlerinden biri olduğunu belirterek, yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası ile modern bir göç ülkesinin temellerini attıklarını belirtti.

 ALMANCA ŞARTI ARANMAYACAK

 Almanya’nın yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası, aile birleşimi ve mesleki niteliklerin tanınması gibi farklı basitleştirmelere ek olarak, nitelikli göçmeler için puan sistemini de getiriyor.

Puan sayısı hesaplanırken dil becerileri, mesleki deneyim, yaş ve Almanya ile bağlantılar dikkate alınan kriterler arasında bulunuyor.

Tasarı ile beraber Alman vatandaşlığına geçiş kolaylaşacak. 67 yaşının üzerinde olan vatandaşlar için test kaldırılması düşünülüyor. İş başvurularında Almanca bilme şartı aranmayacağı ve vatandaşlık için gereken ikamet süresinin 8 seneden 5'e düşeceği belirtiliyor.

Hükümet, yaz aylarında özellikle havalimanlarında yaşanan sıkıntı sonrası Türkiye ve Balkan ülkelerinden işçi alımına onay vermişti.

 PUANLAMA SİSTEMİ

Tasarıya göre şans kartı kişilerin öteki sosyal faktörlerinden çok meslekli yeterliliğine bakacak. AB üyesi olmayan bir ülkeden biri, yeni bir puan sisteminde en az 6 puan alırsa şans kartı sahibi olmaya hak kazanıyor olacak.

 Tagesspiegel'den gelen göre, bir kişinin belirli bir mesleki yeterliliği varsa 4 puan, iyi derecede Almanca bilgisi veya en az üç yıllık ilgili mesleki deneyimi varsa da 3 puan kazanabilecek.

Sadece yeterli Almanca bilgisi veya yalnızca iki yıllık ilgili mesleki deneyim veya 35 yaşına kadar olanların her biri de 2 puan alacak. Planlara göre, bir kişinin en az altı aydır yasal olarak Almanya'da olması ve 40 yaşın üzerinde olması ise 1 puan olacak.

ON BİNLERCE KİŞİ HER YIL KATILABİLECEK

 Türk ve Ukrayna vatandaşlarının yanısıra öteki AB üyesi olmayan ülkeler için de kolaylık sağlanacak. Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan vatandaşları için kota sene de 50 bine yükseltilecek.

Yenilikler sayesinde, AB üyesi olmayan ülkelerden on binlerce kişi her yıl Alman işgücü piyasasına girmesi, Almanya'da yaşaması ve birçok sektördeki vasıflı işçi eksikliğini gidermesi planlanıyor.

Yorumlar