Anasayfa /  Foto Galeri

Aliye Berger Doodle oldu! Aliye Berger kimdir? Aliye Berger resimleri

Bugün Google'a girenler hoş bir sürprizle karşılaştı. Google simgesine tıklayanlar Aliye Berger'in 117'nci doğum günü yazısını gördü. Aliye Berger kimdir? Sorusunun yanıtını verenler belki de resimden bile tanıdılar. Peki Aliye Berger kimdir? İşte Aliye Berger hayatı ve Aliye Berger eserleri.

Aliye Berger Doodle oldu! Aliye Berger kimdir? Aliye Berger resimleri - Sayfa 1

Aliye Berger kimdir?' diye soranların bugün öğrenecek çok şeyleri var. Google Aliye Berger'in resminin yer aldığı fotoğrafı Google yazısı ile tasarladı. Adını geniş sanat çevrelerine ilk kez 1954’te resim yarışması ile duyuran sanatçı Aliye Berger iki sene üst üste eserleri ile ödüle layık görüldü. İşte, Aliye Berger'in biyografisi.

Aliye Berger Doodle oldu! Aliye Berger kimdir? Aliye Berger resimleri - Sayfa 2

Şakir Paşa Ailesi'nin üç kıza da sanata yöneldi

Geçmişleri acı tatlı olaylar ve serüvenler ile dolu Şakir Paşa ailesi, İstanbul'un kalburüstü ailelerinden biri olarak tanınırdı. Soyağaçları, baba tarafından Türki memleketlerine, anne tarafından Girit'e dayanır. Şakir Paşa'nın büyük kızı Hakkıye Hanım (seramikçi Füreya Koral'ın annesi) el işlemeleriyle, ikinci kızı Ayşe Hanım ise piyanistliğiyle tanınırdı. Hakkıye Hanım Side'ye yerleşerek oradaki büyük bir konağı otele dönüştürmüştü. Ailenin üçüncü kızı Fahrunnisa Zeyd, bilindiği gibi bir dünya ressamıydı. Ailenin son çocuğu ise Aliye Berger'di.

Aliye Berger Doodle oldu! Aliye Berger kimdir? Aliye Berger resimleri - Sayfa 3

Aslında ablalardan uyarı gelmişti

Ailenin son kızı Aliye Hanım'ın müzik bilgisi edinmesi için, İstanbul' a yerleşen ünlü Macar virtüözü Karl Berger' e gönderilmesi uygun görüldü. Keman dersleri almaya başlayan küçük Aliye, kısa bir süre sonra ünlü hocasına aşık oluverdi. Karl Berger, cana yakın bir erkek güzeliydi. Türk ve gayrimüslim aile kızlarıyla bu türden ilişkileri vardı. Aliye Hanım'ın ablaları, Hakkiye ve Ayşe Hanımlar, küçük kardeşlerinin Karl Berger ile ilişkisini sezerek onu uyarmışlardı.

Aliye Berger Doodle oldu! Aliye Berger kimdir? Aliye Berger resimleri - Sayfa 4

"Berger benimle evlenecek!"

Ama Aliye Hanım, bu uyarıları, "Berger benimle evlenecek!" diye cevapladı. İstanbul'un değişik semtlerinde değişik sevgililerle bulunduğu söylenen müzik hocası, gün geçtikçe Aliye'den uzaklaştı hatta müziğe yeteneği olmadığını ileri sürerek derslere son verdi. Aşkının reddedilmesi anlamına gelen bu olay üzerine, hırçınlığı ve asabiyeti artan Aliye Hanım, onu tehdit girişiminde bile bulundu. Bu durum karşısında Karl Berger, İstanbul' u terk etmeye hazırlanıyordu. İşyerini boşalttı ve geceleri ders verdiği öğrencilerinden Madam Onnig'in Üsküdar' daki evinde kalmaya başladı.