Anasayfa /  Foto Galeri

 Alınan kilo ve ödem tiroid hastalığının habercisi olabilir! Tiroidlerle ilgili merak edilen 9 soru

Bu aralar kilo alışverişi konusunda gözle görülür farklar mı yaşıyorsunuz? Belki de bu kilo artışı ya da azalışınızın sebebi az yemenizden veya akşamları ekran karşısında dizi izlerken yediğiniz yiyeceklerden değildir. Hatta altta yatan birçok sebep de olabilir. Akla ilk gelecekler arasında tiroid hastalığı da olmalıdır.

 Alınan kilo ve ödem tiroid hastalığının habercisi olabilir! Tiroidlerle ilgili merak edilen 9 soru - Sayfa 1

KİLO DEĞİŞİMİNİZDE TEK SORUMLU TİROİDLER Mİ?

TİROİDLERLE İLGİLİ MERAK EDİLEN 9 SORU

 ALINAN KİLO VE ÖDEM TİROİD HASTALIĞININ HABERCİSİ OLABİLİR!

YORGUNLUK VE UYKU HALİNDEYSENİZ TİROİDLERİNİZE BAKTIRIN

 Alınan kilo ve ödem tiroid hastalığının habercisi olabilir! Tiroidlerle ilgili merak edilen 9 soru - Sayfa 2

 Bu aralar kilo alışverişi konusunda gözle görülür farklar mı yaşıyorsunuz? Belki de bu kilo artışı ya da azalışınızın sebebi az yemenizden veya akşamları ekran karşısında dizi izlerken yediğiniz yiyeceklerden değildir. Hatta altta yatan birçok sebep de olabilir. Akla ilk gelecekler arasında tiroid hastalığı da olmalıdır. Peki, tiroid bezi hastalıklarının kilo alımı ile ilişkisi nedir? Tiroid ilacını kullanmamak sorun oluşturur mu? Liv Hospital Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Cem Dural, tiroid hastalığı hakkında merak edilen 9 soruyu yanıtladı.

 Alınan kilo ve ödem tiroid hastalığının habercisi olabilir! Tiroidlerle ilgili merak edilen 9 soru - Sayfa 3

1-Tiroid bezi hastalıkları kilo alımı ile ilişkili midir?

Tiroid bezinin az çalışması yani hipotiroidi olarak adlandırılan tabloda ciddi kilo alımı söz konusu olabilmektedir. Ülkemizde yaygın olarak görülen otoimmün lenfositik tiroidit, yani Hashimoto hastalığı nedeni ile eğer dolaşımda olan tiroid hormonu (serbest T4) yetersiz ve TSH seviyesi yüksek ise buna bağlı gelişen hipotiroidinin şiddetine bağlı olarak kilo alımı, ödem, yorgunluk, uyku hali görülecektir.

 Alınan kilo ve ödem tiroid hastalığının habercisi olabilir! Tiroidlerle ilgili merak edilen 9 soru - Sayfa 4

2- Peki tanı konulamadığında durum nasıl ilerliyor?

Tanı konulmadığında veya ihmal edildiğinde miksödem adı verilen ölümcül bir klinik tabloya varabilen bu durumun düzeltilmesi için hastaların tiroid hormonu kullanmaları ve hormon tetkiklerini düzenli yaptırmaları gerekmektedir. İdeal ilaç dozunun sağlanması için doktor kontrolünde doz değişikliklerine gidilebilmektedir.