Anasayfa /  Politika

Ali Babacan: Bir gazetecinin tabiriyle, anayasal düzene karşı bir darbe gerçekleşmiş durumda!

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Haftalık Değerlendirme Toplantısını TBMM’de gerçekleştirdi. Babacan’ın gündeminde gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklanması, Can Atalay hakkında AYM kararı, KYK yurtları, KYK burs kredi ücretleri İsrail Filistin meselesi vardı.

Abone ol
Abone ol 03 Kasım 2023 01:24

ALI BABACAN: “BIR GAZETECI ARKADAŞIMIZIN TABIRIYLE, ANAYASAL DÜZENE KARŞI BIR DARBE GERÇEKLEŞMIŞ DURUMDA”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Haftalık Değerlendirme Toplantısını TBMM’de gerçekleştirdi. Babacan’ın gündeminde gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklanması, Can Atalay hakkında AYM kararı, KYK yurtları, KYK burs kredi ücretleri İsrail Filistin meselesi vardı.

Ali Babacan’ın konuşmasından öne çıkan ifadeler şöyle;

‘YARGI HAKSIZLIK MERKEZI OLURSA ÜLKEDE IYIYE GIDEN BIR ŞEY KALMAZ’

“Geçtiğimiz haftalarda yine Meclis çatısı altında dillendirdiğim bir konu. İstanbul Anadolu Adliyesi Cumhuriyet Başsavcısı’nın HSK’ya yargıdaki yolsuzluklar, hukuks uzluklar ve çürüme ile ilgili başvurusundan yine söz etmek istiyorum. Geçen gün yine haberlere düşen gelişmelerden görüyoruz ki bu iş ciddiye alınmış değil. Üstelik, bu konuda bir haber yapan gazeteci Tolga Şardan da dün tutuklandı. Kendi ifadesiyle Tolga Şardan gazeteci, gazetecilik yaptı o kadar. Yargı, adaleti tesis etmek yerine, haksızlık merkezi olursa bu ülkede iyiye giden tek bir şey kalmaz.”

‘HUKUKSUZLUĞU ÂDET HALINE GETIRDILER’

Ali Babacan yargı ile ilgili sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde çok ciddi bir hukuk ihlali yaşanıyor. Bir gazeteci arkadaşımızın tabiriyle, anayasal düzene karşı bir darbe gerçekleşmiş durumda. Bakın, darbe teşebbüsü demiyorum; ‘anayasal düzene karşı darbenin kendisi’ diyorum.Bildiğiniz gibi, Anayasa Mahkemesi, Can Atalay hakkında ihlal kararı verdi. Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcıdır. Anayasa Mahkemesi kararlarına herkes uymakla ve gereğini yerine getirmekle yükümlüdür. Ve Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karara rağmen Can Atalay hâlâ hapiste. Biz, bu hukuksuzluğu reddediyoruz.”

‘YARGI KARARLARI PARAYLA SATILIRKEN EKONOMIK KRIZI ÇÖZEMEZSINIZ’

“İçinde bulunduğumuz bu ekonomik krizi çözmenin yollarını her gün söylüyorum. Maalesef olumlu bir ilerleme görmüyoruz. Milyonlarca gencimizi ilgilendiren KYK kredileri ve burslarıyla ilgili alınan karar hükûmetin bu ülkenin gerçeklerinden habersiz olduğunu gösteriyor. 1.250 liralık KYK bursu kredisi çıkmış 2.000 liraya. Artış %60. Bu ülkede mutfak enflasyonunun resmî rakamlara göre dahi %85 olduğunu, öğrencilerin en önemli harcama kaleminin gıda olduğunu, kiraların bu ülkede son bir yılda ortalama enflasyonun da çok üstünde arttığını siz bilmiyor musunuz? Bağımsız araştırmaların gösterdiği enflasyon %130. Bütün bu rakamlar ortadayken gençlerin burslarına kredilerine yapılan artış %60. Akıl dışı, bilim dışı politikalardan dönülecek diye beklerken, Merkez Bankası hâlâ arka kapıdan döviz satışına devam ediyor. Kamuda israf bitecek derken, hâlâ krizin faturası vatandaşa kesiliyor ve israf tam gaz devam ediyor. Ekonomi yönetiminde birkaç isim değiştirip, Merkez Bankası’nın politika faizini artırarak enflasyonla mücadele edemezsiniz. Topyekûn ve kararlı politikalar uygulanmadan bu ülkedeki enflasyon sorununu çözemezsiniz.”

‘GENÇLERIMIZIN HAYATINDAN SORUMLU OLAN DEVLETTIR’

Son dönemde meydana gelen KYK yurtlarındaki kazalarla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Babacan şunları söyledi: “Aydın Efeler Kız Öğrenci Yurdu öğrencilerinden genç arkadaşımız Zeren Ertaş hayatını kaybetti, 15 öğrenci yakalandı. Sivas’ta ise yine asansör kazasında öğrenciler mahsur kaldı. Fatsa’daki bir başka asansörde kazasında halatlar koptu ve 4 gencimiz hastane tedavi olmak durumunda kaldı. Biz son 5 senedir ‘Barınamayan gençler’ sorununa değiniyorduk. Ama şimdi barınabilen gençlerin de can güvenliği sorunu ortaya çıktı. Bu kazalar, ihmallerin, hataların sonucu. Evlerinden ailelerinden uzakta, yurtta kalarak eğitim hayatlarına devam etmeye çalışan gençlerimizin hayatından sorumlu olan devlettir, devleti yönetenlerdir. KYK Yurtlarının can güvenliği, emniyet açısından derhal incelenmesi gerekir.”

‘İSRAIL HÜKÛMETININ YAPTIĞI ŞEYIN ADI ETNIK TEMIZLIKTIR’

Değerlendirmesine İsrail-Filistin meselesiyle devam eden Babacan şunları ifade etti; “İsrail hükûmetinin bugün Filistin’de yaptığı şeyin adı bir etnik temizliktir. Açıkça bir insanlık suçu, savaş suçu işlemektedir. Buna destek olan herkes, bu ölümlerin suçuna ortaktır. İsrail Gazze’ye yönelik saldırılarına ve kara operasyonlarına derhal son vermelidir ve derhal ateşkes ilan edilmelidir. Her iki tarafın elinde tuttuğu rehineler, serbest bırakılmalıdır. İnsani yardımlar için herkes üzerine düşeni yerine getirmeli ve Refah Sınır Kapısı bir an önce günlük en az 100 kamyonun geçeceği bir insani yardım için açık hâle getirilmelidir.”

‘FILISTIN DAVASI, HEPIMIZIN DAVASI DEĞIL MI?’

“Adına ‘Cumhur İttifakı’ mitingi dedikleri bir miting yaptılar. Filistin davası, hepimizin davası değil mi? Sen niye böylesine önemli bir meseleyi Cumhur İttifakı’nın meselesi hâline getirip ‘Cumhur ittifakı’ mitingi diye lanse ediyorsunuz. Peki siz niye Filistinli kardeşlerimizin kanı üzerinden bir ayrıştırma yapıyorsunuz? Tamamen istismar arkadaşlar, başka bir şey değil. Bir zamanlar, bir kişinin ‘one minute’ demesiyle dünyada ses getiren bir Türkiye vardı. Şimdi siz kendi verdiğiniz sayıya göre 1,5 milyon insanı topluyorsunuz, 1,5 milyon insan haykırıyor, dünyadan ses gelmiyor. Çünkü bu ülkenin itibarını yerle bir ettiler. Bir sarılıp-bir bağırırsanız bir süre sonra sizi kimse dinlemez. Dikkate alınmayan, yok sayılan, ne dediğine kulak asılmayan bir yönetim var şu anda Türkiye’de.”

“‘YERELDE KADINA YER VAR’ KAMPANYAMIZI BAŞLATIYORUZ’

“İki gün önceki Genel Merkez Yönetim Kurulu toplantımızda da aday tespit sürecimizi başlatma kararı aldık. Tüm ülke sathında adaylık için başvuruları almaya başlıyoruz. Yeni bir kampanya başlatıyoruz. ‘Yerelde kadına yer var’ adını verdiğimiz bu kampanyanın amacı, yerel seçimlerde daha çok kadın aday olarak listelerde yer alması. Bu vesileyle şunun da altını çizmek istiyorum: DEVA Partisi “demokratik hukuk devleti” idealini temsil eden bir siyasi partidir. Partimiz tam demokratik Türkiye hayalinin partisidir.”

Yorumlar