Anasayfa /  Güncel

Akkuyu Nükleer Güç Santrali ne zaman açılacak? Akkuyu Nükleer Santrali'nin açılışı ertelendi mi?

Akkuyu Nükleer Santralı açılışı bugün saat 13.30'da yapılacaktı. Ancak açılış saati 16.00'a ertelendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni'ne canlı bağlantı ile katılacak.

Abone ol
Abone ol 27 Nisan 2023 13:52

Temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 3 Nisan 2018'de atılan Mersin'in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk ünitesinde sona gelindi. 4 üniteden oluşan ve Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olma özelliği taşıyan Akkuyu NGS'de, birinci üniteye taze yakıt yüklemesi bugün yapılacak.

Saati ertelendi 

Salı günü rahatsızlanan Erdoğan'ın bugün katılacağı Akkuyu Nükleer Santralı'ndaki törenin saati 2,5 saat ertelendi. 

Törenin 16.00'da gerçekleştirilmesi planlanıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan rahatsızlığı nedeniyle törene video konferansla katılacak.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS), "nükleer tesis" statüsüne kavuşuyor.

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS sahasında ilk taze nükleer yakıtın teslimi kapsamında düzenlenecek tören öncesinde çalışmalar  devam ediyor.

İlk ünitenin devreye alınması için geri sayımın başladığı projede, 27 Nisan'da taze nükleer yakıtın tesise gelmesiyle santralin "nükleer tesis" statüsü kazanması ve projede kritik bir aşamanın daha tamamlanması bekleniyor.

Putin de katılacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) "nükleer tesis" statüsüne kavuşmasına yönelik törene video konferans yöntemiyle katılacağı bildirildi.

Yakıt çubukları 1,5 yıl boyunca elektrik üretiminde kullanılacak

Türkiye'ye getirilecek yakıt çubukları, Akkuyu NGS'nin faaliyete geçmesiyle 1,5 yıl boyunca elektrik üretiminde kullanılacak. Kullanım ömrünü tamamlayan nükleer yakıt çubukları önce reaktör bölgesinde hazırlanan bir havuzda soğutma işlemine alınacak. Ardından da hazırlanan özel bir yerde muhafaza edilecek.

Yakıt çubuklarıyla kullanım süresince 124 bin 500 vagon kömürden elde edilen enerjiye eş değerde ısıdan, karbondioksit salımı olmaksızın elektrik üretilecek.

 

 

Yorumlar