Anasayfa /  Foto Galeri

AGİ kalktı! Milyonlarca çalışanın gözü burada

Asgari ücrete gelen yüzde 50'nin üzerinde zammın ardından kaldırılan Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulamasının maaşlara nasıl yansıyacağı merak edildi. Gelir ve damga vergilerinin kaldırılması ile vatandaşların hem sigorta tutarı hem kıdem tazminatları belli oldu. İşte detaylar...

AGİ kalktı!  Milyonlarca çalışanın gözü burada - Sayfa 1

Yeni yılda milyonlarca çalışan için açıklanan maaş zamlarının ardından kaldırılan damga ve gelir vergisinin sigorta ve kıdem tazminatlarına yansımaları merak ediliyor. AGİ'nin kaldırılmasıyla milyonlarca çalışanın sigorta ödemeleri ve kıdem tazminatlarında da değişiklik olacak.

AGİ kalktı!  Milyonlarca çalışanın gözü burada - Sayfa 2

2022 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete gelen zammı açıkladı. Asgari ücret Ocak ayından itibaren net 4.253 lira 40 kuruş, brüt 5.004 lira olarak uygulanmaya başladı. Yeni düzenleme ile memurlar dahil tüm çalışanların ücretlerindeki asgari ücret kadar kısım vergiden istisna oldu.

AGİ kalktı!  Milyonlarca çalışanın gözü burada - Sayfa 3

Damga ve gelir vergisinin kaldırılmasının ardından asgari ücretliye göre bakıldığında; asgari ücret tutarı olan 5 bin 4 liradan hesaplandığında 10 yıllık bir çalışanın kıdem tazminatı 50 bin lirayı buluyor. 

AGİ kalktı!  Milyonlarca çalışanın gözü burada - Sayfa 4

2022 yılında brüt asgari ücret 5.004 lira olurken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primi yüzde 14 oranı ile 700,56 lira olarak hesaplandı. İşsizlik sigortası primi yüzde 1’den 50,04 lirayken kesintiler toplamı 750,60 lira oldu.

İşverene maliyeti açısından da yüzde 15,5 olan işveren payı 775,62 lira, işveren işsizlik sigorta primi yüzde 2 ile 100,08 lira olunca işverene toplam maliyet 5.879,70 liraya yükseldi.