Anasayfa /  Foto Galeri

Af yasasının detayları belli oldu! Ceza infaz paketinde neleri içeriyor?

Halk arasında af yasası olarak bilinen ceza infaz paketinin detayları belli oldu. AK Parti tarafından ceza infaz düzenlemesine ilişkin Meclis’e sunulan taslak metnine göre; cezasının yarısını yatan, koşullu serbest bırakılacak. Kadın, çocuk ve yaşlılar için uygulanan, "konutta ceza infazı" uygulamasının kapsamı genişletilecek. Af yasası düzenlemesiyle ayrıca, denetimli serbestlik, evde hapis gibi bazı uygulamalarda da değişiklik yapılacak.

Af yasasının detayları belli oldu! Ceza infaz paketinde neleri içeriyor? - Sayfa 1

AF YASASI SON DURUM NE? CEZA İNDİRİMİ NE ZAMAN ÇIKACAK, KİMLERİ KAPSIYOR?
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yaptığı açıklamalar ile 'Af yasası ne oldu?' sorusuna cevap verdi. Mehmet Muş, "İnfaz düzenlemesiyle alakalı son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Mecliste önümüzdeki hafta diğer siyasi parti gruplarıyla görüşmeler yapacağız. Onlarla görüştükten sonra teklifimizi nihai hale getirip Meclis Başkanlığına sunacağız." sözlerini kullandı.

Öte yandan, ilgili düzenlemenin kapsamı da belli oldu.

Af yasasının detayları belli oldu! Ceza infaz paketinde neleri içeriyor? - Sayfa 2

CORONA VİRÜSÜ NEDENİ İLE CEZAEVLERİNDE MAHKUMLAR TAHLİYE OLACAK MI?
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de af yasası hakkında açıklamalarda bulunurken düzenlemenin kapsamına değindi. Bakan Gül ayrıca, cezaevlerindeki son durumu değerlendirirken 'Corona virüsü nedeni ile mahkumlar tahliye edilecek mi?' sorusuna yanıt verdi.

Af yasasının detayları belli oldu! Ceza infaz paketinde neleri içeriyor? - Sayfa 3

İŞTE CEZA İNFAZ PAKETİNİN AYRINTILARI

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, İnfaz Hâkimliği Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu olmak üzere toplam 10 farklı kanunda değişiklik yapılması ile ilgili detaylar belli oldu.

Edinilen bilgilere göre değişiklikler ile ilgili detaylar şöyle:

Af yasasının detayları belli oldu! Ceza infaz paketinde neleri içeriyor? - Sayfa 4

I. Ceza infaz kurumlarında geçirilmesi gereken süre kısalıyor:
Koşullu salıverilme oranı 2/3'ten 1/2'ye (%67'den %50'ye) indirilmektedir. Böylelikle, koşullu salıverilme oranı kural olarak 1/2 (%50) olarak uygulanacaktır.
Kasten öldürme suçu bakımından 2/3 ve terör suçları ile örgütlü suçlar bakımından 3/4'lük koşullu salıverilme oranında herhangi bir değişiklik yapılmamaktadır.
Mükerrirler ve buna bağlı olarak cinsel suçlar ve uyuşturucu ticareti suçları bakımından 3/4'lük koşullu salıverilme oranı 2/3'e (%75'den %67'ye) indirilmektedir.

II. Denetimli serbestlik uygulamasındaki cezasızlık algısı ortadan kaldırılmaktadır.
Tüm hapis cezaları için 1 yıllık sabit bir denetimli serbestlik süresinin uygulanması, toplumda cezasızlık algısına yol açtığı gibi hakkaniyete aykırı bir infaz rejiminin ortaya çıkması sonucunu da doğurmaktadır.
Denetimli serbestlik kriterleri değiştirilerek, herkese maktu 1 yıl uygulamak yerine, ceza adaletini sağlamak amacıyla hükmolunan ceza ile orantılı olarak (koşullu salıverilmeye esas alınacak sürenin (1/2'nin) 1/5'nin denetimli serbestlikte geçirilmesi yönünde) bir düzenleme yapılmaktadır. Böylelikle, her hükümlünün en az % 40 oranında ceza infaz kurumunda kalması sağlanmış olacaktır.


III. 1 yıllık denetimli serbestlik süresi geçici olarak 3 yıla çıkarılmaktadır.
1. Geçici bir düzenlemeyle belirli bir tarihten önce işlenen terör, kasten öldürme ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç tüm suçlar bakımından denetimli serbestlik süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarılmaktadır.
2. Belirli bir tarihten önce işlenen suçlar bakımından, terör suçları, kasten öldürme suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç olmak üzere;
a) Sıfır-altı yaş grubu çocuğu bulunan kadın hükümlüler ile yetmiş yaşını bitirmiş hükümlüler hakkında 105/A maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "iki yıl"lık sürenin, "dört yıl" olarak uygulanması,
b) Maruz kaldıkları ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen altmışbeş yaşını bitirmiş hükümlülerin koşullu salıverilmeleri için ceza infaz kurumlarında geçirmeleri gereken sürelerin, azami süre sınırına bakılmaksızın 105/A maddesinde düzenlenen denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilmesi,
öngörülmektedir.
3. Yukarıda belirtilen hükümler, iyi halli olmak koşuluyla kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler hakkında da uygulanacaktır.
4. Belirli bir tarihten önce suç işleyen çocuk hükümlülerin 18 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdikleri 1 günün 3 olarak kabul edilmesi öngörülmektedir.