Anasayfa /  Ekonomi

Af düzenlemesi otomatiğe bağlanıyor!

Kamuoyuda büyüTBMM gündeminde bulunan mini af düzenlemesinde, doğal afet durumlarında vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik yetkinin kapsamı genişletiliyor.

Abone ol
Abone ol 09 Mayıs 2017 15:48

Buna göre, deprem ve sel gibi doğal afetler olmasa da devlet, mükelleflerin borçlarının faizlerini silebilecek ve borçların uzun vadede ödenmesini sağlayabilecek. Böylece, yeniden bir af yasası çıkarılmasına gerek kalmayacak.k tartışmalara yol açan vergi ve prim alacaklarına af getirilmesine yönelik düzenleme otomatiğe bağlanıyor. 

15 Temmuz sonrası vergi ve sigorta prim borçlarından su borçlarına kadar birçok alandaki kamu alacağını yeniden yapılandırmayı öngören teklifin 5'inci maddesiyle, 6183 sayılı kamu alacaklarının tahsilini düzenleyen kanunda kritik bir değişikliğe gidiliyor. Halen yürürlükte olan mevcut düzenlemeye göre Bakanlar Kurulu deprem, sel, yangın gibi bir bölgede ‘doğal afet' medyana geldiğinde, zor duruma düşen vatandaşlar ve şirketlerin vergi ve borçları mücbir sebep ilan ederek mücbir sebep geçinceye kadar erteleyebiliyor. Bu tür doğal afet durumunda ertelenen kamu alacaklarından ya faiz alınmıyor ya da yürürlükteki faiz oranından daha düşük faiz oranları uygulanıyor.

Meclis'e sunulan teklifin 5'inci maddesiyle ise mevcut yasadaki ‘doğal afetler' ibaresi ‘Maliye Bakanlığınca' şeklinde değiştiriliyor. Buna göre teklifin yasalaşması halinde Maliye Bakanlığı deprem, sel baskını, su taşkını gibi doğal afet olmadığı halde, örneğin ekonomideki kötü gidişi gerekçe göstererek dilediği zaman ‘mücbir sebep' ilan edebilecek. Bu durumda da devlete borcu olan kişi veya şirketlerin borçları ilan edilen mücbir sebebin bitimine kadar hiçbir faiz dahi alınmadan ertelenecek.

DÜRÜST MÜKELLEFLERE UYGULANACAK

Maliye Bakanlığı kaynakları söz konusu hakkın, vergisini düzenli ödeyenlere uygulanacağı dile getirdiler.


Yorumlar