Anasayfa /  Ekonomi

Adil Kullanım Kotası Nedir? Adil Kullanım Kotası Kalkacak mı, Ne Zaman Kalkıyor?

Adil kullanım kotası kalkacak mı, adil kullanım kotası ne zaman kalkacak, adil kullanım kotası nedir,nasıl çalışır? soruları şu an vatandaşlar tarafından en çok araştırılan konular arasında. Tüm bu soruların yanıtları ve merak edilenler haberimizde...

Abone ol
Abone ol 06 Kasım 2018 17:02

Adil kullanım kotası kalkacak mı, adil kullanım kotası ne zaman kalkacak, adil kullanım kotası nedir,nasıl çalışır? soruları şu an vatandaşlar tarafından en çok araştırılan konular arasında. Tüm bu soruların yanıtları ve merak edilenler haberimizde...

ADİL KULLANIM KOTASI NEDİR?

Ülkemizde adsl hizmetinin yaygınlaşması ile birlikte önce kota daha sonra da adil kullanım kotası ile karşı karşıya geldik. Kota uygulaması sunan internet servis sağlayıcısı sayısı az ama adil kullanım kotası yani AKK hemen hemen her sağlayıcıda mevcuttur. Kota, sınırlı bir kullanımdan sonra limiti doldurunca internetin ek ücrete tabi olmasıdır. Adil kullanım kotası ise belirli kota sınırının aşılması halinde internet hızının yavaşlatılmasına neden olan bir uygulamadır.

İnternet üzerinden indirilen oyun, müzik, film gibi dosyalarının boyutları gitgide arttığı için servis sağlayıcıların sunmuş olduğu hesaplı tarifelerde kısa süreliğine internet hızı yavaşlamaktadır. Bu sebep de kullanıcıların internet hızı konusunda sıkıntı çekmesine neden olmaktadır.

ADİL KULLANIM KOTASI KALKACAK MI? NE ZAMAN KALKACAK?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan "Adil kullanım kotası 2019'da kaldırılacak"açıklamasında bulundu.

ADİL KULLANIM KOTASI NASIL ÇALIŞIR?

Uygulamanın temel çalışma prensibi, kullanıcıların belirli bir kullanım sınırından sonra internet hızlarını düşürerek, yoğun veri trafiğini engelleyebilmek için kullanıcılarını sınırlandırması olarak açıklayabiliriz. Örnek verecek olursak; normal şartlarda internetten 20 mbps hız ile faydalanan kullanıcıya adil kullanım kotası çerçevesinde sunulan hizmetin, 5 gb (gigabyte) kullanımdan sonrasında internet hızının 3 mbps hıza düşürüleceği gibi bir koşul konulduğunu düşünürsek; bu şartlarda 700 mb (megabyte) boyutundaki bir dosyayı ortalama 5 dakika gibi bir sürede indirebilirken, belirlenen 5 gb (gigabyte) kullanım sınırını aştığında hızı 3 mbps hıza düşürüleceğinden, yine aynı boyuttaki dosyayı yaklaşık 19 dakikalık bir sürede indirebilecektir.

TÜRKİYE'DE ADİL KULLANIM KOTASINI KİM YÖNETİR?

Türkiye'de internet sağlayıcı şirketlerin uyguladığı adil kullanım kotasının onayı, kontrolü ve kararı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu inisiyatifindedir.




Yorumlar