Anasayfa /  Foto Galeri

Koruma amaçlı diye tanımlanan imar planına Adalılardan büyük tepki

Adaları Korumak İçin Yüzlerce Vatandaş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde Toplanarak Basın Açıklaması Yaptı. Adalarda yaşayan sakinler, hazırladıkları detaylı çalışma ile 'Koruma Amaçlı Planın' adaları korumak bir yana planının bu hali ile büyük zarar vereceğini nedenleriyle açıkladılar. İşte Adalılar tarafından kamuoyuyla paylaşılan basın açıklamasının tam metni

Koruma amaçlı diye tanımlanan imar planına Adalılardan büyük tepki - Sayfa 1

Adaları Korumak İçin Yüzlerce Vatandaş  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde Toplanarak Basın Açıklaması Yaptı

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 27 Temmuz 2023 tarihinde askıya çıkarılmış olan, Adalar İlçesi 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planına itirazlar her geçen gün artıyor. Adalar ilçesinde yaşayan sakinler 24 Ağustos Perşembe günü Ataşehir’de yer alan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde toplanıp, basın açıklaması yaptıktan sonra dilekçelerini müdürlüğe teslim ettiler. Kendisi de bir ada ve doğa dostu olan Sanatçı Tilbe Saran tarafından okunana basın açıklamasında, Adalıların oluşturulan imar planlarına itiraz nedenleri maddeler halinde açıklandı. 

Koruma amaçlı diye tanımlanan imar planına Adalılardan büyük tepki - Sayfa 2

İstanbul’un hemen kıyısında bulunan Prens Adaları, vatandaşın yeşiliyle, mimarisiyle kaostan uzaklaşıp nefes alabildiği ender alanlar arasında yer alıyor. 1984’ten beri doğal sit alanı ilan edilen Adalar, Kasım 2021’de Cumhurbaşkanı kararıyla “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilmiş, imar planı yapma yetkisi ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilmişti. O dönemden beri yapılaşma tehdidi altında olan Adalarda yaşayan sakinler, hazırladıkları detaylı çalışma ile 'Koruma Amaçlı Planın' adaları korumak bir yana planının bu hali ile büyük zarar vereceğini nedenleriyle açıkladılar.

Koruma amaçlı diye tanımlanan imar planına Adalılardan büyük tepki - Sayfa 3

Burgazada Mahalle Meclisi ve tün adaların sakinlerinin büyük katılımı ile hazırlanan basın açıklaması ile “Plansız ve dolayısıyla aslında korumasız kalan Adalar’da elbette plan önemli bir ihtiyaçtır. Bizler planlamaya karşı değiliz” diye ilgililere seslenen Adalılar, konunun öznesi olan imar planlarının; adaların sosyal, çevresel ve doğal dengelerini ve ortak yaşam kültürünü bozacak maddeler içerdiğini belirttiler. 

Koruma amaçlı diye tanımlanan imar planına Adalılardan büyük tepki - Sayfa 4

İşte Adalılar tarafından kamuoyuyla paylaşılan basın açıklamasının tam metni 

Dört tarafı deniz olan adalarda kıyıların plan dışı bırakılmış olması kabul edilemez 

Önemle belirtmek isteriz ki birçok açıdan riskli bulduğumuz, Adalılar ve Adalılara ek olarak Türkiye'nin her yerinde yaşayan doğa ve ada severlerin endişe etmesine sebep olan maddeler içeren planların birincil sakıncası, kıyıların plan dışı bırakılmış olmasıdır. Dört tarafı suyla çevrili kara parçalarının kıyı planı olmadan bir imar planının düzenlenmesi doğru değildir. Sadece bu sakınca bile adalar halkını derin bir kaygıya sürüklemiştir.

İstanbul’un hemen kıyısında bulunan Prens Adaları vatandaşın yeşiliyle, mimarisiyle kaostan uzaklaşıp nefes alabildiği ender alanlar arasındadır. Adaların müşterek alanlarının korunabilmesi ve bir sayfiye alanı bölgesi olması özelliğini yitirmemesi gerekir.

En önemli itiraz başlıklarımızdan biri de planların, lojistik, ulaşım, ziyaretçi yönetimi ve afet planlamasını içermemesidir.