Anasayfa /  Dünya

ABD’den Gergerlioğlu ve HDP açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, HDP'nin kapatılmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi'nde açılan dava ve Ömer Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Abone ol
Abone ol 18 Mart 2021 08:57

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, HDP'nin kapatılmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi'nde açılan dava ve Ömer Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“Terör propagandası yapmak” suçlamasıyla 2 yıl hapis cezası verilen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin TBMM Genel Kurulu’nda düşürülmesine tepkiler gelmeye devam ediyor.

Gergerlioğlu’yla ilgili alınan karara ilişkin son tepki ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yükseldi. Bakanlık sözcüsü Ned Price yazılı bir açıklama yaptı.

Price çarpıcı ifadelerin bulunduğu açıklamada şu ifadeleri kullandı:

‘YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ’

“ABD, Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi de dahil Türkiye’deki son yaşanan olayları yakından takip ediyor.

Halkların Demokratik Partisi'nin kapatılması çabalarını da izliyoruz. Bu karar Türk seçmenlerin iradesini hiçe sayacak, Türkiye’deki demokrasiyi yıpratacak ve milyonlarca vatandaşın temsil hakkını elinden alacaktır.

Türk hükümetini, Anayasa'nın koruma kapsamı ve Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde ifade özgürlüğüne saygı duymaya çağırıyoruz.”

 

Ne olmuştu?

Dün hakkındaki hapis cezası hükmü kesinleştiği gerekçesiyle HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düşürülmüştü.

Gergerlioğlu, milletvekili seçilmeden önce yargılandığı Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 21 Şubat 2018'de "PKK/KCK propagandası yapmak" suçundan hapse mahkum edilmişti.

Mahkeme kararı, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nce hukuka uygun bulunmuş, Yargıtay 16. Ceza Dairesi temyiz aşamasında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onamıştı.

Öte yandan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. İddianamede, “HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçladıkları” belirtildi.

Mart ayı başında HDP ile ilgili inceleme başlatan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Başsavcılığı’na yazı göndererek, aralarında HDP'li üst düzey yöneticilerin de bulunduğu 108 sanıklı Kobani İddianamesi ile HDP'liler hakkında düzenlenen fezlekelerin birer örneğinin gönderilmesini istemişti.

İki karar da hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yoğun tepki aldı.

Yorumlar