Anasayfa /  Yaşam

AB-Türkiye Anlaşması Liderlerce Onaylandı

AB-Türkiye Anlaşması Liderlerce Onaylandı

Abone ol
Abone ol 18 Mart 2016 17:10

Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB liderleriyle Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki 'göçmen' zirvesi konusunda Finlandiya'dan flaş bir açıklama geldi.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın, Avrupa'ya Türkiye üzerinden göçmen girişini azaltacak anlaşmayı Avrupa Birliği'nin 28 üyesinin liderlerine sunmaya hazır olduğu bildirilmişti. Bu gelişmenin ardından Reuters'a konuşan bir AB yetkilisi, Türkiye'nin taslak metni kabul etmeye hazır olduğunun işaretini verdiğini söyledi. Finlandiya Başbakanı Sipila ise Twitter'dan paylaştığı mesajda, anlaşmanın liderlerce onaylandığını duyurdu. DAVUTOĞLU-TUSK GÖRÜŞMESİ Reuters'a bilgi veren bir AB kaynağı, Tusk'ın Başbakan Ahmet Davutoğlu ile sabah yaptığı görüşmenin ardından anlaşmanın genel hatlarını sunmak üzere AB liderleriyle öğle yemeğinde bir araya geldiğini söyledi. Kaynak, "Tusk AB liderlerinin hepsinin görmesi için masaya metni koymaya hazır. Türkiye ile gece ve bugün yapılan müzakerelerin ardından kabul edilmesini tavsiye ediyor" dedi.

ANLAŞMA NE ÖNGÖRÜYOR

Söz konusu anlaşma kapsamında Ankara, Suriyeli mülteciler dahil olmak üzere Yunanistan'a geçen tüm yasadışı göçmenleri geri alacak. 20 Mart Pazar gününden önce Yunanistan'a ulaşan göçmenler ise anlaşma dışında tutulacak. Bunun karşılığında Suriyeli mültecilerin bir kısmı AB ülkelerine dağıtılacak.

Ayrıca AB'nin Suriyeliler için Türkiye'ye verdiği mali yardım artacak, Türk vatandaşları için vizeler daha erken kaldırılacak ve AB'ye tam üyelik müzakereleri hızlandırılacak.

RUMLARDAN OLUMLU MESAJ

Öte yandan AB'den bir diplomat, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında üzerinde uzlaşılan göçmen anlaşmasının son taslağını kabul ettiğini AB üyesi ülkelerin liderlerine bildirdiğini söyledi.

Anastasiadis daha önce Türkiye'nin Kıbrıs Rum Yönetimi'ni tanımaması halinde anlaşmayı veto edeceğini söylemişti.

FİNLANDİYA BAŞBAKANI: ANLAŞMA ONAYLANDI

Finlandiya Başbakanı Juha Sipila ise Twitter hesabından paylaştığı mesajda, AB-Türkiye anlaşmasının onaylandığını duyurdu.

Yorumlar