Anasayfa /  Ekonomi

2023 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi ne kadar oldu?

Ekim ayı enflasyon oranının açıklanmasının ardından Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) zam geldi mi? Motorlu Taşıtlar Vergisi ne kadar oldu? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 04 Kasım 2022 22:50

Ekim ayı enflasyon oranının açıklanmasının ardından Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) zam geldi mi? Motorlu Taşıtlar Vergisi ne kadar oldu? İşte detaylar...

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNE ZAM MI GELİYOR?
Motorlu Taşıtlar Vergisi'ndeki zam oranları, diğer vergilerde olduğu gibi, Ekim ayı Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre belirlenmektedir. Ancak bu oran, Motorlu Taşıtlar Vergisi özelinde Cumhurbaşkanı tarafından tekrar belirlenebiliyor.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tutarı, cumhurbaşkanı yetki kullanmadığı takdirde yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanıyor.

2023 MTV NE KADAR OLACAK?
Önümüzdeki yıl için Meclis gündemine gelen Merkezi Yönetim Bütçe Teklifi'nde, 2023 yılı MTV tahsilat tahmini rakamları ortaya çıktı.

Bütçe teklifinde önümüzdeki yıl için MTV tahsilatının 38 milyar 787 milyon lira olmasının öngörülmesi, MTV'nin yeni yılda 2022 tahsilat tutarına göre yüzde 64.25 oranında artma ihtimalini ortaya koydu.

Zam oranının yasalaşması durumunda, 2022 yılında 1 yaşını doldurmuş bir motor hacmi en fazla 1.6 litre olan ve vergisiz fiyatı 123 bin 700 TL'nin üzerinde olan bir araç için 2023'te 4.393 lira MTV ödenmesi gerekecek.

Aynı özelliklerdeki bir otomobilin bu yıl ki MTV tutarı 2.746 lita olduğundan bu otomonilin MTV'si 1 senede 1.647 lira kadar yükselmiş olacak.

Ancak MTV'deki zam oranını konuşmak için henüz erken. Bu oran, MTV özelinde Cumhurbaşkanı tarafından tekrar belirlenebilmektedir.

Yorumlar