Anasayfa /  Güncel

2023 Regaip Kandili hangi gün? Regaip Kandili'nde nasıl ibadet edilir?

Mübarek üç ayların gelmesiyle beraber yılın ilk kandili olan Regaip Kandili'nin ne zaman olacağı ve kandil günü nasıl badet edileceği merak konusu oldu. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 24 Ocak 2023 13:30

Mübarek üç ayların gelmesiyle beraber yılın ilk kandili olan Regaip Kandili'nin ne zaman olacağı ve kandil günü nasıl badet edileceği merak konusu oldu. İşte detaylar...

Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Recep ayının, Müslümanlar arasında mübarek kabul edilen ilk cuma gecesi Regaib Kandilidir. Regaib Kandili perşembeyi cumaya bağlayan İlk gece olur.

Hicri takvime göre belirlenen dini günler her sene miladi takvime göre 11 gün önce denk geliyor. Üç ayların başlangıcı bu sene Ocak ayına denk geliyor.

Üç ayların başlangıcı - 23 Ocak 2023 Pazartesi

2023 yılı kandil günleri…

Regaip Kandili - 26 Ocak Perşembe

Miraç Kandili - 17 Şubat Cuma

Berat Kandili - 6 Mart Pazartesi

Mevlid Kandili - 26 Eylül Salı

Regaip Kandili’nde yapılması gerekenler

Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Recep ayının, Müslümanlar arasında mübarek kabul edilen ilk cuma gecesi Regaib Kandilidir.

Bu mübarek günde Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır. Diğer bir şekilde bu ümit ve inançla Yüce Allah’a ibadet edilir.

Regaip kandili bilhassa 18. asırda, tekke ve zaviyelerde gösterişli törenlerle kutlanmış, tasavvuf ehli olan şairlerce bu gece için "regâibiye" adı verilen şiirler yazılmıştır.

Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler içerisinde kabul görmüştür.

Bu günler ve geceler, kendimizi gözden geçirme ve değerlendirme bakımından önemlidir.

Yorumlar