Anasayfa /  Güncel

2023 Rami Kışlası Kütüphanesi nerede, ne zaman açılacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 13 Ocak 2023 tarihinde açılışı yapılacak olan Rami Kışlası Kütüphanesi İstanbul’da bulunuyor. Toplam 4 katlı ve 900 metrekare kullanım alanlı Rami Kışlası Kütüphanesine dair tüm merak edilenler haberimizin detay kısmında...

Abone ol
Abone ol 10 Ocak 2023 22:18

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 13 Ocak 2023 tarihinde açılışı yapılacak olan Rami Kışlası Kütüphanesi İstanbul’da bulunuyor. Toplam 4 katlı ve 900 metrekare kullanım alanlı Rami Kışlası Kütüphanesine dair tüm merak edilenler haberimizin detay kısmında...

250 yılı aşkın bir tarihi bulunan İstanbul Rami Kışlasının kütüphane olarak yapılandırılması fikri “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti” çalışmalarına dayanmaktadır.

Türkiye’nin ve İstanbul'un bilgi toplumuna açılan penceresi olacak ve toplumun kültürel, eğitsel ve sanatsal ihtiyaçlarına yanıt verecek yeni ve farklı bir mekân olması amacıyla 3 etap halinde projelendirilen Rami Kışlasının yenilenmesi işinde, aslına uygun restorasyon çalışmaları, renovasyon (yenileme) uygulaması ve yeni inşa faaliyetleri bir arada yürütülmektedir.

Bünyesinde bebek ve çocuk kütüphanesi, dijital kütüphane, gençlik kütüphanesi, ihtisas kütüphaneleri ile yetişkin kütüphanesi birimi olan Rami Kışlası Kütüphanesinde 5 müdür yardımcılığı altında toplam 21 birim bulunmaktadır.

Modern kütüphanecilik hizmetinin sunulması amacı ile Rami Kütüphanesinde 24 saat açık serbest çalışma ve okuma salonları, bebek ve çocuk bölümü, engelli bölümü, grup ve bireysel çalışma alanları ile kitap ve kitap dışı materyal ve dijital kaynaklar düşünülmüştür.

Rami İstanbul Kütüphanesinin orta alanı millet bahçesi şeklinde düzenlenmiş olup amfiler, okuma alanları, sahneler, çocuk oyun alanları, serbest etkinlik bölgesi, ortak çalışma alanları, sergi alanları ile yürüyüş ve bisiklet yolu tasarlanmıştır.

Rami Kışlası yerleşkesi bünyesinde Beyazıt Devlet Kütüphanesi hizmet birimleri ve depoları, Derleme Müdürlüğü hizmet alanları ile yaşam alanları (cami, mescit ve çocuk bakım odası, vb) da mevcuttur.

Rami Kütüphanesi kampüs şeklinde yapılandırması içinde Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Bilim Kurulu öncülüğünde Atatürk Araştırmaları İhtisas kütüphanesi ile Yazma eserlerin canlı izleme olanaklı onarım (şifahane) kısımları da tasarlanmıştır.

RAMİ KIŞLASI TARİHİ
İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde bulunan Rami Kışlası, Eyüp-Rami sınırları içinde bulunuyor.

Rami Çiftliği Kışlası Sadrazam Rami Mehmet Paşa tarafından Sultan III. Mustafa zamanında 1757-703 seneleri arasında yaptırılmıştır. "Asakir-i Mansure-i Muhammediyye" (Peygamberin Allahın yardımını görmüş askerleri) için Sultan II. Mahmut zamanında onarım gören kargir bir yapı olan Rami Kışlası 1960'lara değin aktif şekilde kullanılmıştır. 1980 senesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesine devredilen yapıdan otopark, futbol ve spor sahası ve gıda deposu olarak yararlanılmıştır

Yorumlar