Anasayfa /  Ekonomi /  Memurlar

2023 Kıdem tazminatı tavanı tutarı belli oldu!

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2023 yılı asgari ücret zammının açıklanmasıyla birlikte kıdem tazminatı yeni tavan tutarı da belli oldu. Peki, 2023 Ocak kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? İşte 2023 yeni kıdem tazminatı hesaplama ile ilgili detaylar haberimizde...

Abone ol
Abone ol 26 Aralık 2022 10:16

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2023 yılı asgari ücret zammının açıklanmasıyla birlikte kıdem tazminatı yeni tavan tutarı da belli oldu. Peki, 2023 Ocak kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? İşte 2023 yeni kıdem tazminatı hesaplama ile ilgili detaylar haberimizde...

Asgari ücretin zamlanmasıyle kıdem tazminatı tavanı da değişti. 

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kıdem tazminatı, işçinin çalışmış olduğu bir şirkette her bir yıla karşılık olarak işçiye çalıştığı yıl kadar toplu olarak ödenen tazminattır.

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLDU? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı net asgari ücreti 8 bin 500 TL olarak açıkladı.

KIDEM TAZMİNATI NE KADAR OLDU?

2023 yılındaki asgari ücrete yüzde 54,66 zam yapıldı. Buna göre, yeni kıdem tazminatı tavanı 10 bin 8 lira oldu.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Yargıtay’ın yakın tarihli bir kararında (Esas No: 2017/14297, Karar No: 2020/1178 ) kıdem tazminatına esas aylık ücretin nasıl hesaplanacağı şöyle anlatıldı:

 “Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret, işçinin brüt ücretidir. O halde, kıdem tazminatı, işçinin fiilen eline geçen ücreti üzerinden değil, sigorta primi, vergi, sendika aidatı gibi kesintiler yapılmaksızın belirlenen brüt ücret göz önünde tutularak hesaplanır. Tazminata esas aylık ücret, saat ücretinin önce 7.5, sonra da 30 ile çarpımı sonucu belirlenmelidir. Aksine, aylık ücretin tespitinin işçinin fiilen çalıştığı gün sayısı üzerinden hesaplanması doğru olmaz.”

KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?

İş Kanunu’na tabi çalışanlar, aynı işverene bağlı bir veya birden fazla işyerinde en az bir yıl çalışmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanırlar. Hak kazanmakla birlikte kıdem tazminatını alabilmek için bazı koşulların sağlanması gerekiyor.

Koşulların neler olduğu, 1475 Sayılı eski İş Kanunu’nda düzenleniyor. Kanuna göre, kıdem tazminatının ödenmesini gerektiren haller şöyle:

- İşverence işçinin 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25 / II maddesinde düzenlenen “ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırılık halleri” dışında bir sebeple işten çıkartılması.

- İşçinin 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 24. maddesinde düzenlenen sağlık, “ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırılık” ve zorlayıcı sebeplerle iş akdini haklı fesih yapması.

 KISA ÇALIŞMA VE ÜCRETSİZ İZİNDE KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Yargıtay’a göre, işçinin iş ilişkisi kapsamında iş gördüğü ve ücrete hak kazandığı en son ücretin dikkate alınması gerekir.

Pandemi döneminde milyonlarca kişi aylarca kısa çalışmada veya ücretsiz izinde gösterildi. Bunların kıdem tazminatının hesabında hangi ücret dikkate alınacak. Ücretsiz veya kısa çalışma gibi nedenlerle iş ilişkisinin askıya alınması ve askı süresi içinde iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret, iş sözleşmesinin askıya alınmasından önce hak kazanılan son ücret olmalıdır.

 

Yorumlar