Anasayfa /  Dünya

2023 Genişleme Paketi'nde Avrupa Birliği Komisyonu tarafından sunulan Türkiye raporu.

AB Komisyonu'nun 2023 Genişleme Paketi'nde onaylanan Türkiye raporunda, 2018'den bu yana Türkiye'nin katılım müzakerelerinin durma noktasına geldiği ifade edilerek, "Ülke, Avrupa Birliği'nden uzaklaşma eğilimini tersine çevirememiş ve katılım sürecine yönelik reformları sınırlı ölçüde sürdürmüştür." şeklinde belirtilmiştir.

Abone ol
Abone ol 09 Kasım 2023 14:00

AB Komisyonu'nun 2023 Genişleme Paketi'nde onaylanan Türkiye raporunda, 2018'den bu yana Türkiye'nin katılım müzakerelerinin durma noktasına geldiği ifade edilerek, "Ülke, Avrupa Birliği'nden uzaklaşma eğilimini tersine çevirememiş ve katılım sürecine yönelik reformları sınırlı ölçüde sürdürmüştür." şeklinde belirtilmiştir.

Avrupa Birliği'ne katılım süreci Türkiye için AB Komisyonu gündeminde yer alıyor. AB Komisyonu tarafından her yıl hazırlanan genişleme raporu, aday ve aday adayı ülkelerin AB'ye olan durumunu değerlendirdi.

Bu yılki pakette, Ukrayna, Moldova, Gürcistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Makedonya, Kosova, Arnavutluk ve Türkiye'ye dair raporlar bulunuyor. Ukrayna ve Moldova için AB üyelik müzakerelerinin başlatılması önerilmiştir.

Gürcistan'a aday statüsü verilmesi ve Bosna Hersek ile katılım müzakerelerine uyum sağlandıktan sonra başlanması tavsiye edilmiştir.

2023 Genişleme Paketi'nde Türkiye raporu da AB Komisyonu tarafından açıklanmıştır.

"Türkiye, AB'den uzaklaşma yönündeki olumsuz eğilimi tersine çeviremedi"

 

Yayınlanan açıklamada, Türkiye'nin AB için kritik bir ortak ve aday ülke konumunda olduğu vurgulanarak, AB'den uzaklaşma eğiliminin hala devam ettiği belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Türkiye, hala AB için önemli bir ortak ve aday ülke konumunu sürdürmektedir. Ancak, 2018'den bu yana katılım müzakereleri durma noktasında bulunuyor, ve ülke, AB'ye karşı olumsuz eğilimi düzeltme ve katılımla ilgili reformları daha etkili bir şekilde sürdürme konusunda sınırlı adımlar atmıştır. Türkiye ile terörle mücadele, ekonomi, enerji, gıda güvenliği, göç ve ulaştırma gibi önemli alanlardaki iş birliği devam etmektedir. "Kararlı adımlar atarak iş birliğini artırmalı"

Açıklamada ayrıca, "Türkiye'nin AB'nin 'Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası'na uyumunu önemli ölçüde geliştirmek, yaptırımların önlenmesi ve delinmesini tespit etme konusunda iş birliğini artırmak için kararlı adımlar atması gerekiyor. Avrupa Konseyi'nin görevlendirmesinin ardından, Yüksek Temsilci ve Komisyon, AB-Türkiye ilişkilerinin durumu hakkında Kasım ayında Konsey'e bir rapor sunacak ve stratejik ilerlemeleri desteklemek amacıyla Avrupa Konseyi tarafından belirlenen araç ve seçeneklere dayanacaktır" denildi.

AB Genişleme Paketi, Aralık ayında AB liderleri tarafından ele alınacak. AB Komisyonu tarafından kabul edilen paketin, AB Konseyi’nde liderler tarafından da onaylanması durumunda, 2010'dan bu yana ilk kez AB Genişleme politikasında önemli bir canlanma yaşanması bekleniyor.

Von der Leyen: "Hepimiz kazanıyoruz"

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, genişleme paketiyle ilgili düzenlediği basın toplantısında şunları ifade etti:

Genişleme, Avrupa Birliği için kritik bir politikadır. Birliğimizi tamamlamak, tarihsel bir çağrıdır ve Birliğimizin doğal bir hedefidir. Birliğimizi tamamlamak, güçlü bir ekonomik ve jeopolitik mantığa da sahiptir. Geçmiş genişlemeler, katılan ülkeler ve AB için büyük faydalar sağlamıştır. Hepimiz bu süreçten kazançlı çıkıyoruz.

AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi ise paketle ilgili olarak şunları belirtti:

Bu rapor, AB'nin genişlemesinin yeniden öne çıktığını doğruluyor. Genişleme, Avrupa'nın jeopolitik projesisidir. Bu yeni jeopolitik dinamikleri yakalamak için genişleme sürecini, güvenilir reformlarla yönlendirmeye devam etmeliyiz. Son aylarda, Ukrayna, Moldova, Gürcistan ve Bosna Hersek'in kararlılık ve çaba göstererek önemli sonuçlar elde ettiğini açıkça gördük.

Bölge ile olan ilişkilerimizi güçlendirirken, tüm ortaklarımızın genişleme raporlarımızda belirtilen gerekli reformlara odaklanması önemlidir. Bu sayede Konsey'in bir sonraki kararları için sağlam bir değerlendirme yapabiliriz.

 

Yorumlar