Anasayfa /  Politika

2023 Cumhurbaşkanı adayları kaç imza topladı?

Geçtiğimiz günler de YSK tarafından 11 cumhurbaşkanı adayının başvurusu kabul edilmişti. 3 gün önce başlayan imza toplama süreci bir kaç içinde sona erecek. Peki cumhurbaşkanı adayları ne kadar İmza topladı. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 25 Mart 2023 14:00

Geçtiğimiz günler de YSK tarafından 11 cumhurbaşkanı adayının başvurusu kabul edilmişti. 3 gün önce başlayan imza toplama süreci bir kaç içinde sona erecek. Peki cumhurbaşkanı adayları ne kadar İmza topladı. İşte detaylar...

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçmenler tarafından cumhurbaşkanı adayı gösterilmek istenen 11 ismi belirlemesinin ardından imza toplama süreci 22 Mart'ta başladı.

27 Mart saat 20.00'ye kadar sürecek 100 bin imza toplama işleminin 3. gününde hangi aday ne kadar imza aldı?

Cumhurbaşkanları adaylarının 3'üncü günün sonunda aldıkları imza sayısı şöyle;

Muharrem İnce: 76 bin 901

Muhammed Ali Fatih Erbakan: 69 bin 79

Sinan Oğan: 39 bin 317

Doğu Perinçek: 16 bin 192

Yakup Türkal: 2 bin 31

Erkan Trükten: 116

Tevfik Ahmet Özal: 807

İrfan Uzun: 447

Halil Murat Ünver: 285

Hilmi Özden: 225

Davut Turan: 92

YENİDEN REFAH PARTİSİ LİDERİ ERBAKAN ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

Diğer yandan Yeniden Refah Partisi, Cumhur İttifakı'na katılma kararı aldı. Kararın ardından açıklama yapan Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan, cumhurbaşkanı adaylığı sürecini sonlandırdığını bildirdi.

Erbakan, "Yeniden Refah Partisi olarak tüm seçim alanlarında kendi amblemizle Cumhur İttifakında seçime girme kararı almış bulunuyoruz. Cumhur ittifakı karşısında kümelenen blok, geçmişte yaşadığımız tecrübeler ve söylemler dolayısıyla ülkemize fayda getirmeyecek bir bloktur. Bu blok ülkemize ve milletimize fayda sağlamayacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız önümüzdeki hafta salı ya da çarşamba genel merkezimize ziyarette bulunacak. Cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecimizi de sonlandırmış bulunuyoruz." dedi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın adaylıktan çekilmesinin ardından geriye kalan 10 adayın aday olabilmeleri için 27 Mart saat 20.00'ye kadar 100 bin imza toplaması gerekiyor.

İMZA İLÇE SEÇİM KURULLARINA

Vatandaşlar aday olarak görmek istedikleri kişiler için kimlik belgeleriyle ilçe seçim kurullarına giderek imza verebiliyor. Bu işlem internet aracılığıyla elektronik imzayla yapılmıyor.

İMZA SAYISINA ULAŞANA PARASI İADE

100 bin seçmen tarafından aday gösterilen kişiye, talebi halinde başvuru için ödediği 555 bin 980 lira iade yapılacak. Adaylık için yeterli imzaya ulaşamayanların yatırdığı ücret ise Hazine'ye gelir olacak.

TEK BİR ADAY İÇİN İMZA

Seçmenler, YSK'nın ilanında belirtilen adaylardan yalnızca biri için ve bir kez teklifte bulunabilecek.

KESİN LİSTE AY SONU

Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 31 Mart'ta, Resmi Gazete'de yayımlanacak ve cumhurbaşkanı seçimi propaganda dönemi başlamış olacak.

100 BİN İMZA ŞARTI

Anayasanın 101. maddesine göre; cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini almış olan siyasi partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebiliyor.

Yorumlar