Anasayfa /  Ekonomi

2018 Black Friday indirimleri başladı mı?

Markalar, Efsane Cuma indirimleri için hazırlıklarını tamamladı. Merakla beklenen Black Friday indirimleri başladı mı? Ne zaman başlayacak?

Abone ol
Abone ol 22 Kasım 2018 21:05

Efsane Cuma olarak bilinen ve milyonlarca kişinin merakla beklediği Black Friday indirimleri başladı mı? İşte detaylar...

ABD kökenli indirim etkinliği olan Black Friday heyecanı Türkiye'ye de yansıdı. Birbirinden farklı binlerce marka, birçok ürüne indirim yaparak müşterilerinin beğenisini almaya hazırlandı. Türkçe'de Efsane Cuma indirimleri, Muhteşem Cuma gibi isimlerle de anılan Black Friday, alışveriş tutkunları tarafından arama motorları üzerinden en çok araştırılan konu durumunda. Sizler için hazırladığımız haberimizde Black Friday indirimleri sürecine değinirken, konu ile ilgili çeşitli bilgileri derledik.

BLACK FRİDAY İNDİRİMLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Black Friday geçtiğimiz yıl ise 17 Kasım'dan 26 Kasım'a kadar devam etmişti. Bazı mağazalar Black Friday satışlarına Şükran Günü olan perşembe gününde, bazıları ise pazartesi ve çarşamba günlerinde başlıyor.

Black Friday indirimleri bu sene 23 Kasım tarihinde başlayacak. Büyük markaların bazıları 23 Kasım tarihi için indirimleri hazır tutarken bazıları ise 23 Kasım'dan önce indirim yaparak ürünleri müşterilerinin satışına sundu. 

BLACK FRIDAY TARİHİ HAKKINDA

Black Friday, ABD'de Şükran Günü'nden sonra gelen ilk Cuma gününe denir. Gün 1932'den bu yana Noel alışveriş sezonunun başlangıcı kabul edilir. Mağazalar çok erken saatte açılır ve geç kapanırlar, ve beklenmedik derecede indirimli satış yaparlar. Black Friday bir resmi tatil sayılmaz. Dünyanın birçok ülkesinde Black Friday günü vardır.

Bu alışveriş gününe tarihte ilk defa 1961 yılında gazetelerde Black Friday olarak bahsedilmiştir. O günde, Philadelphia'da, alışverişten dolayı oluşan yoğun trafik ve zorluklar nedeniyle bu isim verilmiştir. Son yıllarda, bu gün, hem insanlar hem de mağazalar için olumlu şekilde karşılanmaktadır.

ABD'DE SON DERECE ŞİDDETLİ BİR GÜN: BLACK FRIDAY

Son yıllarda, mağazalarda, Black Friday gününde, aşırı kalabalıktan dolayı kaza oranı artmıştır. Örneğin, alışverişte kullanılan arabalar müşterilere ya da çalışanlara çarpıp, yaralanmalarına sebep olmaktadır.

Örneğin, 2006 yılında, ABD'nin Columbus, Ohio şehrindeki satış yapan bir teknoloji market müşterileri, kapılar açılır açılmaz içeri taşıp, çalışanların mallara çarpıp, yaralanmalara sebep olmuşlardı. 2008'de ise, ABD'nin Valley Stream, New York şehrindeki sabah 5'deki açılışını bekleyen müşteriler, kapılar açılır açılmaz içeri girip, hem kapıyı kırdılar, hem de 34 yaşındaki bir çalışanı ezip, ölümüne sebep oldular. Müşterilerin bu çalışanın başına gelen üzücü olaydan hiç suçlu hissetmedikleri gözlemlenmiştir.

2010 yılında, Buffalo, New York'ta da Target mağazasında benzer bir olay olmuştur. Bazı müşteriler, uzun kuyruklara aradan girmeye kalkışıp, başka müşterileri tehdit etmişlerdir. ABD'nin Tallahassee, Florida şehrinde, Wal-Mart'ın park yerinde, iki kişi park etme meselesinden dolayı vuruldu. Black Friday günündeki şiddete rağmen, bu gün ABD'de çok meşhurdur.

UZMANLARDAN ALIŞVERİŞ ÇILGINLIĞI UYARISI

Kasım ayındaki 11 Kasım indirimleri ve Black Friday indirimleri konusunda öneride bulunan uzmanlar, bireylerin alışveriş çılgınlığı konusunda uyardı.

İndirim algısının bireyler üzerinde psikolojik bir baskı unsuru oluşturduğunu belirten uzmanlar, gerek mağazalardan gerekse internet üzerinden yapılacak alışverişlerin son derece titizlikle ve sakin bir şekilde yapılması gerektiğini belirtti.




Yorumlar
Çok Okunanlar