Anasayfa /  Güncel

2017 Evde bakım maaşı almak için gereken şartlar neler?

Evde Bakım hizmeti ücreti ya da aylığı tamamen “Ağır Özürlü” sınıfına giren özürlü vatandaşlara bakmayı kabul etmiş akrabası veya vasisi olan bakıcıya verilen bir aylıktır. Evde Bakım Maaşı için İl Sosyal Hizmetler Müdürlükleri veya Toplum Merkezlerine başvurulabilir.

Abone ol
Abone ol 28 Şubat 2017 11:50

Engelliler bir çok anlamda bakıma muhtaç kimselerdir. Dolayısıyla hem maddi hem de manevi desteğe daha çok ihtiyaç duymaktadırlar. Engelli vatandaşların yaşamını biraz olsun maddi açıdan kolaylaştırmak için 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununun Ek 7. Maddesi gereğince, bakıma muhtaç derecede özürlü vatandaşlara Evde Bakım Maaşı verilmektedir. Peki evde bakım maaşı almak için neler yapmak gerekir? Nasıl bir yol izlenmeli...

Evde Bakım Maaşı için kimler başvurabilir? Evde Bakım Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir? Kimler Başvurabilir? Başkasının yardımı ve bakımı olmadan, gündelik hayatını devam ettirmesi mümkün olmayan, yeme, içme, tuvalet ve temizlik vb. ihtiyaçlarını tek başına gideremeyen, özürlülere verilecek özürlü sağlık kurulu raporlarında “Ağır Özürlü (Evet,Hayır)” kısmında “Evet” işaretlenmiş her özürlü başvuru hakkına sahiptir. 

Bakım ihtiyacı olan engellilerin evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından faydalanması için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir.  Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında işlem yapılmaktadır. Bu hizmet evde bakıma destek yardımı olarak sosyal yardım niteliğinde Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü görev alanına verildiğinden (Temmuz 2015) SYGM tarafından yeni Yönetmelik hazırlanmış olup henüz yürürlüğe girmemiştir. 

Başvuru Şartları - Evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından yararlanabilmek için hastanelerden alınacak 16.12.2010 tarih ve 27787 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan” Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” kapsamında alınan Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında engel oranı % 50 ve üzeri olup ağır engelli EVET- HAYIR bölümünde EVET ibaresi olması gerekmektedir. 

- Özürlü kişinin başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek düzeyde olması yani tuvalet, beslenme ihtiyacını, giyinip-soyunabilme, merdiven inip çıkabilmek.

- Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olunan birey sayısına göre kendisine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olduğunun (606.95 TL/ 1 Temmuz 2015-31 Aralık 2015) bakım raporu ile tespit edilmesi gerekmektedir. (Aile bireylerinin hesaplanmasında üvey evlatlar, vatani görevini yapmakta olan bireylerde sayılmaktadır. Ayrıca, aile bireylerinin geliri toplamında üniversitede okumakta olan bireylerin almış olduğu öğrenci kredisi ve burslar miktarı ne olursa olsun gelir kapsamı dışında tutulmaktadır.) 

- 30.07.2006 tarih 26244 sayılı “Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik” kapsamında bakım ihtiyacı olan engelli koşullarına sahip olmak. Başvuruda İstenilen Belgeler - Özürlü ve bakıcı olarak yazılan kişinin kimlik fotokopileri. - Devlet Hastanelerinden alınan ağırlı özürlü olduğunu gösterir özürlü sağlık kurulu raporu veya fotokopisi - Özürlüye ilişkin iki adet vesikalık fotoğraf. 

- Özürlüye ilişkin varsa öğrenim durumunu gösterir belge veya sureti. 

- Özürlünün vasisi var ise, vesayete ve vasi atanmasına ilişkin mahkeme kararı. - Anne babanın boşanmış olması hâlinde, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı Başvuru Ne Zaman Sonuçlanır? Başvurunun SHÇEK İl Müdürlüğü’ne ulaşmasını takiben, özürlü ve ailesi hakkında, sosyal çalışmacı, doktor, fizyoterapist, çocuk gelişimci, hemşire, sağlık memuru ve sosyolog unvanına sahip en az üç kişiden oluşan bakım hizmetleri değerlendirme heyeti, özürlüyü ve ailesini ikametinde ve ikamet adresinde yaşamıyorlarsa fiilen yaşadıkları yerde gerekli incelemeleri yaparak bakım raporu hazırlar.

 Bakım raporunun hazırlanması sürecinde, acil durumlar haricinde, yukarıdaki belgelerin SHÇEK İl Müdürlüğü’ne ulaşması ile başvuru sahibinin oturduğu yer dikkate alınarak işlem sıralaması yapılır. Başvurunun sonuçlanması, normal süreçte 3-6 aylık bir süre aldığı belirtilmektedir.

 2017 yılı asgari ücretin zamlanmasıyla  itibariyle kişi başı düşen miktar, 847 TL olmuştur. Kişi Başı Geliri Neye Göre Hesaplandı? Kanun gereği bakım maaşı alınabilmesi için hane içindeki gelirin Asgari Ücretin 2/3 geçmemesi gerekmektedir. 2017 yılı için asgari ücret  net 1,404 TL olarak belirlenmiştir fakat burada önemli bir ayrıntı var. Oda bakım maaşında kişi başı gelir hesaplanırken asgari ücretten AGİ (asgari geçim indirimi) çıkartılarak hesaplamanın yapılması gerekmektedir.

Bu doğrultuda 1.404-133,31=1.270,69 hesaplama bu miktar üzerinden yapılacaktır. Çıkan sonuç 847,16 dır. Yani hesaplama yaparken 1,404TL üzerinden değil 1,270,`69 TL üzerinden yapılması gerekmektedir. Buna göre 2017 yılı için bakım aylığı kişi başı gelir sınırı 847,16 TL  olarak çıkıyor. Daha önce bakım maaşına başvurup ta gelir durumu nedeniyle başvurusu red edilenler bu yeni rakamı dikkate alarak şartlarının uyması durumunda SHÇ (sosyal hizmetler müdürlüğü) yeniden başvuru yapabilirler.

 2017 yılı için ilk altı ay için: 952.47 tl  2017 yılı ikinci altı ayı için: 990.57 tl olmuştur.

Evde Bakım Ücreti/Evde Bakım Destek Yardımı Tutarı Ne Kadar Ödenmektedir? 

Evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımı her bir engelli için her ay  10.000 gösterge rakamı ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 154. maddesi uyarınca aylık gösterge tablosunda yer alan rakamlar ile ek gösterge rakamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak aylık katsayının çarpımı sonucu bulunan tutar kadar ödenir (Aylık Katsayıx10.000=830.84 TL./ 1 Temmuz 2015-31 Aralık 2015) Araştırmanın konusu, araştırmanın amacı, hedefi, yöntemi, kullanılacak ölçekler, süresi, kaynakçası, etik kurul kararı, kuramsal çerçevesi, nerede yapılacağına ilişkin bilgileri içeren dosyayla birlikte araştırmanın yapılacağı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvuru yapılmaktadır.

 Başvuru İl Müdürlüğünce değerlendirildikten sonra bu dosya İl Müdürlüğü görüşünün de eklenerek Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığına gönderilmesi gerekmektedir.

 


Yorumlar