Anasayfa /  Ekonomi

2002'den sonra bir ilk! Euro ilk kez doların altına altına indi

ABD'de enflasyon rakamları beklentilerin üzerinde çıktı. Yıllık enflasyon yüzde 9.1 seviyesinde. Euro'da 2002 yılından beri ilk kez doların altına düştü. Son dakika bilgilerine göre Euro 1 doların altında.

Abone ol
Abone ol 13 Temmuz 2022 16:42

ABD'de enflasyon rakamları beklentilerin üzerinde çıktı. Yıllık enflasyon yüzde 9.1 seviyesinde. Euro'da 2002 yılından beri ilk kez doların altına düştü. Son dakika bilgilerine göre Euro 1 doların altına indi.

EURO NEDEN DÜŞÜYOR?

Ekonomi uzmanları Euro'daki zayıflığı iki önemli gelişmeyle açıklıyor. Bunlardan ilki ekonomik gerileme endişesi. Commerzbank analistleri "Avrupa'daki resesyon (ekonomik durgunluk) endişelerinin büyüdüğü" yorumunu yaparken Dekabank'ın iktisat uzmanları "konjonktür korkusuna" dikkat çekiyor. Bu endişenin nedenleri arasında en başta Rusya'nın Ukrayna savaşıyla birlikte Avrupa'nın Rus gazına olan bağımlılığının görünür hale gelmesi var. Rusya, Avrupa'ya gaz sevkiyatını bir hayli düşürdü. Gaz musluklarının tamamen kapanması halinde bunun ekonomik durgunluğa neden olabileceği belirtiliyor. Euro'nun zayıf olmasının ikinci önemli nedeni ise Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) para politikası.

DOLAR NE KADAR OLDU?

ABD'de açıklanan enflasyon rakamları sonrası döviz kurlarındaki son durum araştırılıyor. Dolar kuru 20 yılın ardından ilk kez bu kadar yakın seviyeye geldi.

13 Temmuz Çarşamba gününe başlarken 17.39 lira olan dolar kuru şu dakikalar yüzde 0,76 artışla 17.44 lira seviyesinde bulunuyor. Euro ise yüzde 0,88 primle 17.52 liradan alıcı buluyor. Dolar ve euro merkez bankalarının enflasyon endişeleriyle atacakları adımlar izlenirken 20 yılın ardından ilk kez eşitlendi.

Etiketler dolar euro döviz kur
Yorumlar