Anasayfa /  Sağlık

2 haftada 5 kilo! Kilo vermek isteyenlerin favorisi!

Konu zayıflamak olduğunda birçok insan birçok farklı yol deniyor. Kadınların ve erkeklerin ortak dertlerinden biri olan kilo vermek, aslında sanıldığı kadar zor değil. Yediklerinin kalorisini ve besin değerlerini sayan pek çok insan yanına bir de spor eklediğinde bölgesel olarak yağlarından kurtulabiliyor. Ancak tüm bunların yerine bazı alışkanlıkları yaşam tarzı haline getirdiğinizde verdiğiniz kilolar kalıcı hale gelebilir.

Abone ol
Abone ol Editör Mehmet Durna 05 Haziran 2022 15:33

Hepimiz kilo almanın bir sebebinin de gazlı ve şekerli içecekler olduğunu biliyoruz ancak her içecek kilo almanıza neden olmaz. İçeceğiniz içecek ve onu içme biçiminiz, vücudunuzda özellikle orta bölge olsan basen ve göbek bölgesindeki yağların gitmesini sağlayabilir.

Eğer göbek yağlarınızdan kurtulmak istiyorsanız bilimin de onayladığı bu önerileri mutlaka göz önünde bulundurun.

DAHA FAZLA SU İÇİN
Kilo vermek istiyorsanız fazladan birkaç bardak suyun size hiçbir zararı olmayacağı gibi yararı da dokunacaktır. Her gün birkaç bardak fazla su içerseniz bu sıvı daha uzun süre tok kalmanızı ve daha az yemek yemenizi sağlar.

Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre düşük kalorili bir diyet yapan ve yemekten önce fazladan yarım litre su içen bireyler aynı diyeti yapıp su içmeyenlere oranla yüzde 40 daha fazla kilo verdi.

Su içmenin size sağlayacağı etkileri görmek için sabırsızlanıyorsanız soğuk su içmenizi öneriyoruz. Çünkü International Journal of Obesity dergisinde yayınlanan bir makalede yapılan araştırmalarda suyu soğuk içmenin fazladan yağ yaktığı bilgisine yer verildi.

Soğuk su içtiğinizde vücudunuz o suyu ısıtmak için fazladan yağ yakarak ekstra enerji harcar. Soğuk suyun etkileri araştırma tarafından kanıtlandığı gibi bilim adamları da bir bardak soğuk su içen bireylerde 40 dakika boyunca yağ yakımının yüzde 24 oranında arttığını açıkladı.

Soğuk su içmek her ne kadar kilo vermeyi hızlandırıyor olsa da bu tüm sıcak içecekleri bırakmanız gerektiği anlamına gelmiyor.

FAZLADAN BİR FİNCAN KAHVE İÇİN
Sabahları uykunuzu açmak için hiçbir şey bir fincan kahveden daha etkili olmaz. Ayrıca bu içeceğiniz kahve daha düz bir karına sahip olmanızı da sağlar. Bu içeceğin yağ yakmasının sırrı ise içerisinde bulunan kafeinde yatmaktadır.

Clinical Physiological and Functional Imaging'de yayınlanan bir araştırma makalesinde kafeinin bireyin metabolizmasını hızlandırmada büyük katkısı olduğu ve bunun da yağ yakımına neden olduğuna dair bilgiler bulunuyor.

Bu bilgi farklı bir araştırmada fazladan bir bardak kahve (yani ortalama 6 miligram kafein) tüketen bireylerin daha fazla kalori yaktığı bilgisiyle de örtüşüyor. Fazladan içeceğiniz bir bardak kahve karın bölgenizde biriken yağların yakımını kolaylaştıracaktır.

DAHA SIK YEŞİL ÇAY İÇİN
Kahveyle benzer bir şekilde yeşil çay da içerdiği kafeinden ötürü yağ yakımını hızlandırır. Yeşil çay aynı zamanda içerisinde bulunan kateşin adlı bir antioksidan sayesinde kahveden de daha etkilidir.

Canadian Pharmaceutical Journal'da yayınlanan bir araştırma, yüksek miktarda kateşin ve kafein barındıran yeşil çayı içen katılımcıların içmeyenlere oranla 12 haftalık bir süreçte fazladan yedi kilo gibi belirgin bir kilo kaybı yaşadığını açıkladı.

International Journal of Obesity'de bulunan bir başka çalışmada da kateşinin kişinin yaktığı kalori miktarını belirgin bir şekilde arttırdığı ve bu sayede yeşil çayın göbek yağlarını eritmede oldukça etkili olduğu açıklandı.

Ayrıca bu alanda yapılan farklı bir çalışmada da matcha gibi kateşin bakımından yüksek bir yeşil çay çeşidini tercih etmenin büyük farklar yaratacağı ortaya konuldu. Macha çayı da yeşil çay için alternatif bir zayıflama destek içeceği oluyor.

SİYAH ÇAYI TERCİH EDEBİLİRSİNİZ
Karın bölgesindeki yağlardan kurtulmak için yeşil çay sevmeyenler siyah çayı da tercih edebilir. European Journal of Nutrition'da yayınlanan bir çalışmada yeşil çay kateşin adlı antioksidan maddeyi içerirken siyah çayın ise benzer bir işlevi olan polifenol antioksidanını içerdiği açıklanmaktadır. Bu poligenoller ise siyah çayın içerisinde doğal olarak bulunan bir maddedir ve kafein tüketmenize gerek kalmadan göbek yağlarını eritmeye yardımcı olur.

Antioksidanlar özel olarak karın bölgesindeki yağlanmayı hedef alır ve bu bölgede oluşan fazla kilo birikiminden kurtulmak isteyenler için harika bir seçenektir. Molecules'da açıklanan farklı bir çalışmada 3 ay boyunca her gün 3 fincan siyah çay içen bireylerin kilo kaybetmekle kalmayıp özellikle vücudunun orta bölümündeki yağlanmanın azaldığı gözlemlendi.

ELMA SİRKESİNİ KULLANMAYA BAŞLAYIN
Eğer asitli içecekler seviyorsanız içeceklerinize doğal bir asit olan elma sirkesini eklemenizde hiçbir sakınca yoktur. Critical Reviews in Food Science and Nutrition'a göre bilim adamları, yaptıkları bir araştırmalarda elma sirkesi tüketmenin yağ birikimini azalttığı ve kilo alımını durdurduğuna dair veriler elde etti.

Sirkenin içerisinde bulunan asetik asit sayesinde vücut yağının azalmasına katkıda bulunan bu besin, aşırı yemenin önüne geçmekle kalmayıp var olan yağlanmayı da azaltır.

Göbek bölgenizdeki yağlardan şikayetçiyseniz su veya limonata gibi içeceklerin içerisine elma sirkesi eklemek kısa zamanda yağlanmanızı azaltacaktır.

PROTEİN İÇEREN İÇECEKLER TERCİH EDİN
Konu bel bölgesindeki yağlanma olduğunda proteinli içecekler çok da alakalı gibi gözükmese de aslında oldukça etkilidirler. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism'de yayınlanan bir çalışmada proteinin hormon tepkisini tetikleme özelliği sayesinde iştahı azaltmaya yardımcı olduğu ve açlık hissetmenizi sağlayan hormonu baskıladığı açıklanmıştır.

TÜKETMEDEN ÖNCE
Her ne kadar bu yazıdaki bilgiler bilimsel verilere dayanıyor olsa da kronik bir rahatsızlığı veya hassasiyeti olan bireylerin tüketmeye başlamadan önce mutlaka hekimlerine danışmaları önerilmektedir.

Yorumlar