Anasayfa /  Politika /  Chp

'Türkiye çocuklarını ölüme terk edecek bir ülke olmamalı'

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  "Yeri geldiğinde bütün siyasetçiler olarak deriz ki ‘Türkiye büyük ülkedir, güçlü ülkedir’ ama Türkiye çocuklarını ölüme terk edecek bir ülke olmamalıdır." dedi.

Abone ol
Abone ol 31 Mart 2017 15:18

İstanbul’da SMA (Spinal Müsküler Atrofi) hastaları ve yakınlarıyla bir araya gelen Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

SİZİN SORUNUNUZU KAMUOYUNA AKTARMA KONUSUNDA BİZİM DE ÇORBADA BİR TUZUMUZ OLURSA, MUTLU OLURUZ



Sanırım böyle daha samimi olacağız. Malum referandum sürecindeyiz, her birimiz bir yerdeyiz, geziyoruz, bir şeyler anlatmaya çalışıyoruz. Arkadaşlarım sizin sorununuzu gündeme getirdiğinde dedim ki, “İstanbul’daki programın arasına alın çünkü bu sıradan bir olay değil, annelerin büyük beklentileri var, ilaç bekliyorlar.” Dolayısıyla eğer sizin sorununuzu kamuoyuna aktarma konusunda bizim de çorbada bir tuzumuz olursa bundan mutlu oluruz, burada bulunuşumuzun temel nedeni de bu, birlikte bir soruna çözüm arayacağız.



Anne için çocukların ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Yemez yedirir, içmez içirir, çocuk hastaysa anne hastadır, çocuk gülerse anne güler, bunu hepimiz biliyoruz. Bir ilacın bulunduğunu söylediniz doğru, onay aldığını söylediniz o da doğru, o zaman bir çare var, bir çözüm var. Tedavi yapılmış mı? Evet. Başarılı sonuçlar elde edilmiş mi? Evet. Hatta arkadaşlarım bana yurtdışındaki bir çocuğu gösterdiler, ilaç öncesi ve ilaç sonrası son derece başarılı sonuçlar elde ediliyor. 



İNSANIN HAYATI, HELE HELE BİR ÇOCUĞUN HAYATI HER ŞEYDEN DEĞERLİDİR



Şimdi hiçbir zaman şu iddia edilemez, ilaç pahalı o nedenle veremiyoruz, bu ölümü görmemek anlamına gelir ve bir çocuğun anne için ne kadar değerli olduğunu anlamamak anlamına gelir. İlaç ne kadar pahalı olursa olsun, gerekirse hepimiz boğazımızdan keseriz çocuğumuzun yaşatılmasını isteriz. Anneler, babaların en büyük beklentileri budur. Bu konuda bizim üstümüze ne düşerse size söz, onu yerine getireceğiz. Elbette bu siyasi bir konu değil, bu siyaseten istismar edilecek bir konu da değildir. Bu konu çocuklarımızın yaşama konusudur. Çocuklarımızın yaşaması lazım, bunun sağı, solu, ortası da olmaz. Sonuçta çocuklar bizim çocuklarımız, evlatlar bizim evlatlarımız. Aynı ülkede, aynı coğrafya da yaşıyoruz. Her annenin sorunsuz çocuğunu büyütmesini isteriz. Çocuğu parkta oynayacak, çocuğu eğlenecek, çocuğu okula gidecek. Büyük umutları vardır annelerin çocuklarından büyük umutları vardır. Büyüyecek, evlendirecek, askere gönderecek, gelecek, torun sahibi olacak bunları beklerler anneler ve bütün umutları da budur. Mutlu bir dünyada yaşamak isterler çocuklarıyla birlikte ama bu olayın gecikmesi ki bir arkadaşımız ifade etti, ilaç verilemediği için kısa bir süre içinde 15 çocuğun hayatını kaybettiği söylendi, peki bunun sorumlusu kim o zaman? İlaç pahalı değil aslında, asla pahalı değil. Çünkü insanın hayatı her şeyden değerlidir. Hele hele bir çocuğun hayatı her şeyden değerlidir. Her şeyden değerli olan bir çocuk için ilaç pahalı, ilaç ucuz düşüncesini kafamızdan kesinlikle atmalıyız. 



SİZE SÖZ, TAKİPÇİSİ OLACAĞIM



Böyle bir düşünce olmamalı, çocuklarımıza ne gerekiyorsa hepsini vermeliyiz ve yapmalıyız. Size söz bana bir dosya da verdiniz, bunu bizim milletvekili ki hekim olan arkadaşlarım da burada onlar da takip ediyorlar, biz de takip edeceğiz, gerekirse doğrudan doğruya konuşacağız. Bu sorunu bir an önce çözmeye çalışacağız. Çünkü çocukların beklemeye de tahammülleri yok. Hani nezle değil, başka bir şey değil. Anladığım kadarıyla bazı hastalıklarda, bazı tiplerde hızla ilerleyen bir hastalık ve bu ilacın da süratle çocuklara verilmesi lazım, yeri geldiği zaman bütün siyasetçiler olarak deriz ki, Türkiye büyük ülkedir, Türkiye güçlü ülkedir ama Türkiye çocuklarını ölüme terk edecek bir ülke olmamalıdır. En büyük arzumuz da budur, en büyük dileğimiz de budur. Hep birlikte sorumluluk alarak gerekirse, hep birlikte ne gerekiyorsa yaparak çocuklarımızın hayata tutulmasını sağlayalım, bunun mücadelesini verelim. Size ben bunun sözünü veriyorum. Emin olun bu konuda çalışacağım, arkadaşlarımla beraber çalışacağız. 



Çok sayıda SMA hastası var, çok sayıda var. Tabi çok az olmasını isterdik ama sonuçta ilacın bulunması umudu besliyor, olağanüstü güzel bir şey bir ilacın bulunması. Yeni ilaçlar her zaman pahalıdır, ben bunu da çok iyi biliyorum. Çünkü bir ilacın bulunması için milyarlarca dolarlar harcanıyor, bazen beklenen sonuç çıkmıyor, bazen beklenen sonuç yakalanıyor. Burada sevindiren olay başarılı bir sonucun elde edilmiş olması ve bu ilacın kullanılmasına resmi makamlar tarafından izin verilmiş olması, en güzeli bu. Dolayısıyla artık bunun pahalısı, ucuzu değil hep beraber bir ilacın bulunmasına sevinelim ve çocuklarımız tedavi olsun. Onlar annelerinin gözetiminde okula gitsinler, eğlensinler, parkta oynasınlar, annelerde gülsün, çocuklarda gülsün, mutlu bir dünyayı, mutlu bir evi hep birlikte yaşamış olalım. En büyük arzum bu, takipçisi olacağız efendim. 

Hepinize şükran borçluyum, hepiniz sağ olun, var olun diyorum. 

 


Yorumlar