Uykusuzluk ve yorgunluk çekiyorsanız bu hastalığa sahip olabilirsiniz!

Son zamanlarda sıkça adından söz edilen D vitamini, kas-iskelet sistemi başta olmak üzere vücudumuzdaki birçok sistem için gerekli. D vitamini cilde gelen güneş ışınıyla salgılananmasına rağmen güneşten bolca faydalanabildiğimiz ülkemizde nüfusun %90'ında D vitamini eksikliği görülüyor. D vitamini eksikliğinin belirtileri ve eksikliğin sebep olduğu hastalıkları birlikte inceleyelim.

Enfeksiyonlara karşı koruyuculuğuyla son zamanlarda gündemde olan D vitamini önem verilmesi gereken vitaminlerden. İki ayrı formu bulunan D vitamini hormon benzeri bir etkiyle tüm sistemler üzerinde farklı etkiler gösteriyor. Gelin D vitaminini yakından tanıyalım.

D2 VE D3 VİTAMİNLERİ
l D vitamini; A, D, E ve K vitaminlerinin içerisinde bulunduğu yağda eriyen vitaminler grubundandır. Bu nedenle vücudumuzda depo edilir.
l D vitamininin doğada iki farklı formu bulunur. D2 vitamini bitkisel gıdalarda bulunurken D3 vitamini hayvansal gıdalarda bulunur.
l Vücuda alınan D vitaminleri inaktif formdadır. Aktif forma çevrilip vücutta etkin şekilde rol alması için önce karaciğerde sonra da böbreklerde bir dizi reaksiyonlardan geçmesi gerekir.

CAMIN ARDINDAN D VİTAMİNİ SİZE ULAŞAMAZ!
l Güneş ışınlarında bulunan ultraviyole B (UVB), deride D vitamini sentezini tetikler. Ama UVB cam engelini geçerek derinize etki edemez. Bu nedenle vücuttaki D vitaminini aktifleştirmek için açık havada güneşlenmek gerekir.
l Ancak ultraviyole ışınların ciltte yaşlanma ve cilt kanseri oluşumuna neden olduğu da biliniyor. Bu nedenle uzmanlar güneşin dik açıda olmadığı saatlerde güneşlenmeyi öneriyor. Fakat güneşin zayıfladığı bu saatler D vitamini alımı için yeterli olmuyor.
l Yeşil sebzeler, meyveler, balık ve balık yağı, süt ve süt ürünleri, tahıllar ve karaciğer tüketerek D vitaminini besin yoluyla alabilirsiniz.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE KEMİK ERİMESİNE DİKKAT!
D vitamini eksik kaldığında kas ve iskelet sisteminde birçok hastalık oluşabiliyor.

l Kaslarda ağrı ve güçsüzlük,
l Kemik ve eklemlerde ağrı,
l Çocuklarda raşitizm adı verilen kemiklerde görülen gelişim bozukluğu,
l Yetişkinlerde kemik erimesi,
l Kemiklerin yumuşaması ve incelmesiyle birlikte ufak darbelerde ciddi kırıklar görülebilir.
D vitamini eksikliği bağışıklık sistemini de olumsuz etkiliyor.

l Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla enfeksiyona yatkınlık oluşturur.
Yetersiz D vitamini alımı sinir sistemine de hasar veriyor.

l Huzursuzluk,
l Depresyon,
l Uykusuzluk,
l Yorgunluk,
l Baş ağrısı
l Alzheimer görülebilir.
Saç dökülmesi, tırnaklarda bozukluk, üşüme, terleme, metabolizma yavaşlaması sebebiyle kilo alımı veya zor kilo kaybı gibi belirtilerle de D vitamini eksikliği kendini belli edebilir.

TEDAVİSİ İÇİN DOKTOR TEŞHİSİ ŞART!
D vitamini vücutta depo edilen vitaminlerden biri. Eksikliğinden şüphelenip kendi başınıza aldığınız yüksek doz D vitamini vücudunuzda birikerek zehirlenmeye sebep olabilir. Hatta kalsiyumun aşırı birikmesi kalp ve böbrek yetmezliği dolayısıyla ölüme varabilecek sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle mutlaka doktorunuzdan D vitamini tahlili yaptırmasını rica edin. Vitamin eksikliği durumunda doktorunuz size uygun dozda bir tedavi önerecektir.

Meteoroloji güncel verileri açıkladı! Bugün hava durumu nasıl olacak? Mucize sağlık kaynağı Zerdeçalın 11 faydası! Survivor All Star 2024 102. Bölüm Fragmanı izle Konya’da korkutan deprem! Son dakika depremler ‘Yargı’da büyük finale 4 bölüm kala gerilim yeniden tırmanıyor! Turkcell'den sevindiren 30. yıl kampanyası! Tarifeler çifte katlanıyor