Türkiye'de atık yönetiminde Biyometanizasyon Çevre Lisansı... Biyometanizasyon nedir? Biyometanizasyon ne demek?

Atık yönetiminde biyometanizasyon teknoljisi... PepsiCo Türkiye Suadiye üretim tesisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan biyometanizasyon çevre lisansı alan ilk gıda işletmesi oldu. Böylece tesis, dışarıdan organik atık alarak enerji üretimi yapmaya hak kazandı. Peki Biyometanizasyon nedir?

PepsiCo Türkiye Suadiye üretim tesisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan biyometanizasyon çevre lisansı alan ilk gıda işletmesi oldu. Böylece tesis, dışarıdan organik atık alarak enerji üretimi yapmaya hak kazandı. Peki Biyometanizasyon nedir?

Faaliyet gösterdiği tüm bölgelerde çevresel ve toplumsal sürdürülebilirlik konularında çalışmalar yapan PepsiCo Türkiye, uzun vadede sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak strateji ve politikaları işine entegre etmek olarak tanımladığı “Fayda Gözeten Performans” vizyonu çerçevesinde Türkiye’de yürüttüğü çalışmalara bir yenisini ekledi.

Biyometanizasyon Çevre Lisansı alan ilk gıda işletmesi oldu

1995 yılından bu yana faaliyetine devam eden PepsiCo Suadiye Fabrikası; 2007 yılından bu yana gerçekleştirdiği, üretimden çıkan organik atıkların işlenerek enerji üretilmesi çalışmasını bir adım öteye taşıyarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı Biyometanizasyon Çevre Lisansı ile dışarıdan organik atık alıp enerji üretimi yapacak.

Biyometanizasyon nedir?

Biyometanizasyon, organik atıkların biyokimyasal reaksiyonlarla biyogaz ve fermente ürüne dönüşme süreci anlamına geliyor.

Biyometanizasyon çalışmaları, PepsiCo Suadiye Fabrikası’nda 10 yılı aşkın süredir devam ediyor. 26.000 m2 kapalı alana sahip olan üretim tesisinde, yılda toplam 24.480 ton patates ve 4.244 ton mısır işleniyor.

Türkiye’deki PepsiCo fabrikaları arasında ilk kez Suadiye fabrikası bünyesinde kurulan Organik Atık Tesisi sayesinde fabrika, 2012 yılından beri sıfır atıkla çalışıyor.

2014 yılından itibaren üretimden kaynaklı organik atıklar, yine Suadiye Fabrikası Organik Atık Tesisi’nde 4200 m3 ıslak hacimli Anaerobik Reaktörlerde işleniyor. Enerji üretiminde değerlendirildikten sonra kalan atıktan ise PepsiCo’nun patates üretim alanlarında kullanılmak üzere Organomineral Gübre “Naturalis” üretiliyor.

Naturalis ile gübre üretiminde kullanılan kimyasal %40 oranında azaltılırken, toprağa karışacak kimyasal miktarı ise minimum seviyeye indiriliyor. Böylece “Sıfır atık” hedefine ulaşılırken, işlemden kaynaklı CO2 salınımı da %11,5 oranında azaltılıyor.


Meteoroloji güncel verileri açıkladı! Bugün hava durumu nasıl olacak? Damar tıkanıklıklarını önlemenin 7 etkili yolu! Survivor All Star 2024 99. Bölüm Fragmanı izle Tarihte bugün ne oldu? 30 Nisan İşte tarihte güne damga vuran olaylar Kızıl Goncalar 17.Bölüm Fragmanı izle Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 23.Bölüm Fragmanı izle