TRHaberler Hava Durumu Editörü uyardı: Serin hava geliyor !

Eylül ayı ortası itibari ile sıcak havalara yavaş yavaş veda ediyoruz. Haftalık olarak hava durumu tahmin ve analizlerini trhaberler.com'da paylaşan Buğra B.'den yeni hafta için önemli uyarılar geldi.

Eylül ayı ortası itibari ile sıcak havalara yavaş yavaş veda ediyoruz. Haftalık olarak hava durumu tahmin ve analizlerini trhaberler.com'da paylaşan Buğra B.'den yeni hafta için önemli uyarılar geldi.

HAFTA SONU SERİN HAVA GELİYOR!

Haftaya Doğu Karadeniz dışında pek yağış olmadan başlayan Yurt geneli önümüzdeki hafta sonuna doğru ilerlerken Kuzeyden gelebilecek serin havayla beraber yağışlara kavuşabilir. Özellikle yine Doğu Karadeniz'de şiddetli yağışlar görülmesi muhtemel.

3 büyük şehri özel olarak değerlendirecek olursak. 

İstanbul'da sıcaklıklar genel olarak hafta boyu en düşük 20 en yüksek 29 aralığında ilerleyecek. Salı, Çarşamba ve Perşembe günü genellikle Parçalı bulutlu bir hava hakim olacak ardından Cuma, Cumartesi, Pazar serin havayla beraber yağış ihtimali var, yağışların şu anda ne derece kuvvetli olacağı net olmadığı için kısa bir sürede tekrar bir değerlendirme yaparız. 

İzmir'de de sıcaklıklar genellikle hafta boyu en düşük 20 en yüksek 30-34 aralığında ilerleyecek genellikle az bulutlu ve güneşli bir hava hakim olacak ardından Cuma, Cumartesi, Pazar kuzeyden gelebilecek serin havayla beraber kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışların gelme ihtimali mevcut. 


Ankara'da da ilk olarak şu son zamanlarda oldukça sık konuşulan geçen Cumartesi gerçekleşen toz fırtınası hakkında konuşmak istiyorum. Bu toz fırtınasının başlıca sebebi lokal olarak kara üzerinde oluşmuş bir konvektif fırtınaydı. Konvektif fırtınalar yazın ve ilkbahar aylarında oldukça sık karşılaştığımız kümülonimbus bulutlarıyla beraber yer yer kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışa sebebiyet veren fırtınalardır. 

Aşağıdaki (meteorolojik balon) ölçümleri sonucunda. Tam saati olmasa da Temp üstünde yer seviyesine doğru havanın belirgin bir şekilde kuru olduğu ve Ters V şeklini oluşturduğu belli olmakta dolayısıyla yağış yer seviyesine düştükçe kuru hava içerisinde buharlaşıyor soğuk havada aşağı doğru bir akım gerçekleştiriyor ardından kuvvetli rüzgarlar(fırtına) oluşuyor yani downburst kaynaklı olduğu Temp üzerinde belli oluyor. Özetle söylemek gerekirse toz fırtınası 1 hafta falan daha sürmeyecek Arabistan'dan gelen ciddi bir toz taşınımı da Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün de böyle bir uyarısı yok! bazı uzman kişilerin maalesef ki yanlış konuşmasıyla bazı insanlara yanlış bilgiler dağılabiliyor.

TÜRKİYE'DE KASIRGA İHTİMALİ! 

Gelelim en önemli ve aslında meteorolojiye karşı merakı olan hava delileri içinde en heyecan verici olan konuya. Bir kaç hafta öncesinde tekrar bir yazı yayınlamıştım ve orada Orta Akdeniz üzerinde deniz suyu sıcaklıklarının normallerin üstünde olduğunu ve bunun Eylül - Ekim - Kasım aylarında bir gün bize sağlam bir sistem olarak bize geri dönebileceğini belirtmiştim. Ve Orta Akdeniz üzerinde dün gece itibariyle tropikal benzeri siklon (Medicane) ve bunun kategori 1 seviyesine kadarda çıkabileceğini düşünürsek kısaca " Akdeniz Kasırgası " diyebiliriz oluşumunun ilk aşamasını artık tamamladı diyebiliriz. 

Şimdi ilk olarak nereleri etkileyeceğini, neler olacağını, nasıl bir etkisi olacağını söylemeden önce Medicane'nin ne olduğunu anlatmak istiyorum ilk olarak Medicane Tropikal benzeri siklon (Akdeniz Siklonu) diye geçer bu sistemleri Akdeniz üzerinde diğer normal Alçak Basınçlı sistemlerden ayıran en önemli özellikte merkezlerinin sıcak korlu olmasıdır. Medicane adını "Mediterranean" / Akdeniz ve okyanuslarda oluşan " Hurricane " / Kasırga'nın iki birleşiminden almaktadır bu tür sistemlerin kayıtları aslında 1969 yılından beri tutulmakta ve bazılarının kategori 1 seviyesine kadar ulaştığı da görülmüş yani ilk defa olan bir şey değil hatta en yakın tarihten yine bize gelme ihtimali olan fakat son 24 saatte yönünü Yunanistan'a çevirmiş olan Medicane takibini " Kırbaç Kasırgası " olarak 2018 yılında yapmıştık.

Peki bu Medicane nereleri vurabilir ve nasıl bir etki bırakabilir? İlk olarak benim kendi tahminime göre 3 tane ihtimal mevcut. 1. İhtimal Libya'nın kuzeyinde Akdeniz üzerinde gelişimini sürdürüp Kuzeydoğulu bir şekilde ilerleyip Yunanistan'ı vurması. 2. İhtimal Mora yarımadası ve Girit'in arasından deniz üzerinden geçerek Doğu Akdeniz'e doğru daha da sıcak sulara ilerleyip biraz daha güç kazanması. 3. İhtimal Libya'nın kuzeyinde Akdeniz üzerinde fazla gelişimini sürdüremeyip etkisini kaybetmesi ama bu etkisinin kaybetme ihtimali her geçen saat git gide düşüyor gibi görünüyor. Bu 3 ihtimalinin hangisi gerçekleşecek önümüzdeki günlerde göreceğiz ve buradan gerekirse yeni değerlendirmeler yapacağız. Diyelim ki Medicane gücünü kaybetmeden Yurdumuzun herhangi bir yerini vurdu nasıl bir bir etkisi olabilir derseniz? çok kuvvetli sağanak yağışlara, sel, su baskını, yıldırım, şimşek, kuvvetli rüzgar gibi hadiselere sebebiyet verebilir. Dolayısıyla bu fırtınayı daima takip ediyoruz olacağız sizlerinde gözü, kulağı bizler ile olmasını tavsiye ediyoruz. 

Aşağıda ki görsel üzerinde Akdeniz üzerinde oluşan siklonları analiz edip tahminler yapan Amatör Meteorologlar tarafından oluşturulmuş bir sayfa tarafından hazırlanmış olası Medicane yönleri var.

TRHaberler hava durumu editörü Hawaeather / Buğra B. Twitter hesabı: @hawaeather

Meteoroloji güncel verileri açıkladı! Bugün hava durumu nasıl olacak? Damar tıkanıklıklarını önlemenin 7 etkili yolu! Tarihte bugün ne oldu? 30 Nisan İşte tarihte güne damga vuran olaylar Kızıl Goncalar 17.Bölüm Fragmanı izle Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 23.Bölüm Fragmanı izle Gastroenterit (Mide Gribi) bahar aylarında daha sık görülüyor!