Polen alerjisi nedir? Polen alerjisinin belirtileri neler?

Polen Alerjisi nedir?

Polen alerjisi, ağaçlardan, yabani otlardan ve çimlerden etrafa yayılan bazı polenlere bağışıklık sisteminin aşırı bir tepki vermesi sonucu oluşur. Bu polenlerde bulunan bazı proteinleri zararlı bir istilacı olarak gören bağışıklık sistemi bir mücadeleye girişir ve bu mücadelenin sonucunda alerjik reaksiyon ortaya çıkar.

Polen Alerjisi ne zaman başlar?

Polen alerjileri genellikle bahar ayında başlar. Ancak diğer aylarda da polenlerini etrafa yayan bitkiler vardır ve bu bitkilerin polenleri de duyarlı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bazı kişiler polen alerjisinden belirli mevsimlerde etkilenirken bazı kişiler ise yıl boyunca etkilenir ve belirtileri yaşayabilir.

İklim değişikliği nedeniyle alerji sezonu daha erken başlayabilir

Alerji hastaları polen sorunlarına yabancı değildir. Ama şimdi, iklim değişikliği nedeniyle, polen mevsimi daha uzun sürüyor ve her zamankinden daha erken başlıyor. Daha yüksek sıcaklıklar çiçeklerin daha erken çiçek açmasına neden olurken, daha yüksek karbondioksit seviyeleri de daha fazla polen üretilmesine neden olur. Polen, yüzlerce kilometre yol kat edebilir, değişen hava koşulları ve değişen tür dağılımlarıyla, insanların “yeni” polen türlerine, yani vücudun alışkın olmadığı polene, maruz kalması mümkün hale gelir.

Meteoroloji güncel verileri açıkladı! Bugün hava durumu nasıl olacak?