Koronavirüs hangi hayvandan bulaşıyor?

İnsanlardaki koronavirüsten farklı
Dr. Bayrakal, koronavirüsün insanlardaki virüsten farklı olduğunu belirterek, 'İstanbul Üniversitesi – Cerrahapaşa Veteriner Fakültesi, Viroloji Anabilim Dalında sığır, kedi ve kuş koronavirüsleri üzerine yapılan soy ağacı çalışmasında bu virüslerin genetik yapılarının insanlardaki koronavirüslerden farklı oldukları ortaya konmuştur' dedi.

Ana konakçı hayvanlar'
Koronavirüs hakkında pek çok iddia ortaya atıldı. Koronavirüsün ilk kez hayvanlarda ortaya çıktığı iddiasının doğru olmadığını belirten Bayrakal, şunları söyledi:

Coronaviridae familyasından virüsler türlere ait farklılıklar gösterirler. Yani her türe özgün Koronavirüs sujları bulunmaktadır. Buradan yola çıkıldığında bu virüslerin ilk olarak hayvanlarda ortaya çıktığını söylemek doğru olmayacaktır. Fakat ana konakçı olarak hayvanların olduğu daha önceki yıllarda zoonotik enfeksiyonlara sebep olan SARS ve MERS coronavirüslerinin ilk olarak hayvanlarda ortaya çıkarak akabinde insanlarda hastalık meydana getirdikleri doğrudur.

Normal şartlarda her türe özgün, o türe adapte olmuş ve yalnızca o türde hastalık meydana getiren Koronavirüs sujları mevcuttur. Fakat geçmişte örnekleri olduğu gibi örneğin 2002 yılında yine Çin'de başlayan ve 29 ülkeye yayılarak yaklaşık 800 kişinin ölümüyle sonuçlanan SARS-koronavirüsü yarasalara özgü bir virüs iken, mutasyona uğrayarak insanlarda enfeksiyon oluşturma kabiliyeti kazanmıştır. Aynı şekilde MERS koronavirüsü de develerden insanlara bulaşma olduğu bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün develerle temastan kaçının demesinin en büyük nedeni de budur.

Şahane Hayatım'da Didem’in Şebnem’e karşı yeni planı hayata geçiriyor! Hayırsız adasından suya atlayan Ilgaz kurtulabilecek mi? Meteoroloji güncel verileri açıkladı! Bugün hava durumu nasıl olacak?