Hıdırellez ritüelleri nelerdir? Hıdırellez'de gül ağacına nasıl dilek dilenir?

Mayıs ayında kutlanan Hıdırellez, yüzyıllardır renkli ritüellere sahne oluyor. Hıdırellez denildiğinde ilk akla gelen ritüellerden biri de gül ağacı aracılığıyla dilenen dilekler oluyor. Gül ağacına dilek dilemek Anadolu'nun dört bir yanında oldukça yaygındır. Peki, Hıdırellez dilekleri nasıl yazılmalı? Hıdırellez'de gül ağacına nasıl dilek dilenir?

Hızır ve İlyâs isimlerinin halk ağzında aldığı şekilden ibaret olan hıdrellez, kökü İslâm öncesi eski Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu yaz bayramlarına dayanan, Hızır yahut Hızır ve İlyâs kavramları etrafında dinî bir muhtevaya bürünmüş halk bayramının adıdır. Bu bayram, merkezini özellikle Anadolu ve Balkanlar’ın, Kırım, Irak ve Suriye’nin teşkil ettiği Batı Türkleri arasında, bugün kullanılmakta olan Gregoryen takvimine göre 6 Mayıs (eski Jülyen takvimine göre 23 Nisan) günü kutlanmaktadır.

Hıdırellez gecesi nasıl dilek dilenir? Hıdırellez dilek duası Meteoroloji güncel verileri açıkladı! Bugün hava durumu nasıl olacak? Yılport Samsunspor Trabzonspor maçı Geniş özeti ve Golleri