ÇOCUK GELİŞİMİNDE KEŞİF DUYGUSU VE SPOR

Biz yetişkinlerin aksine çocuklar hayatta her yeni faaliyete eğlence  ve komiklik olarak bakmaktadır.

Uzman Psikolog İLBEY UÇAR ucarilbey@gmail.com

ÇOCUK GELİŞİMİNDE KEŞİF DUYGUSU VE SPOR

Biz yetişkinlerin aksine çocuklar hayatta her yeni faaliyete eğlence  ve komiklik olarak bakmaktadır. Onlara göre günlük yaşamda, yaşamın içerisindeki her olay ve durumda keşif durumu söz konusudur. Yeni şeyler öğrenmesi ile çocuk, bu öğrendiklerinin onu hazza ve doyuma ulaştırma noktasında sürekli arayış içerisindedir. Bu durum çocukların psikososyal gelişiminin normal bir döngüsüdür.

Yeni şeyleri keşfetmesi ile birlikte bu keşif duygusunun beslediği çocuklar büyüdüklerinde aynı tutkuyu sürdürebilmektedir. Çünkü keşif duygusu sadece yeni bir şeyleri keşfetmekten ibaret değildir! O keşif süresince bekleme süresinin kısalığı ve uzunluğu, bekleme sürecindeki motivasyon dalgalanmaları çocuğun sabır davranışını geliştirmesinde oldukça etkilidir. Bu sebeple çocuklarının gelişim evresinden çok daha erken zamanda, verilen her görevi çok hızlı bir şekilde yerine getirmesini bekleyen ebeveynler çabucak hayal kırıklığına uğrayacaklardır. Ebeveynlerin çocuklarının dikkatini ve herhangi bir etkinliğe ilgisini arttırmak için onlara içinde bulundukları etkinliği tamamlama şansını vermeleri gerekmektedir.  Bu şansı tanıdıklarında bir etkinliği ya da keşifi sonuna kadar sürdürmek çocuklara hem sorumluluk bilincini aşılayabilecek hem de özgüven duygusunun gelişiminde önemli rol oynayacaktır.

Hemen şimdi burada! Bir hayal etsenize… Yetişkin olarak çocuğunuzun yerinde kendinizin olduğunu…  Eminim ki her şeyi dört dörtlük yapamıyordunuz. Bu sadece sizin için değil benim için de böyle. Yıllardır çocuklarla dikkat ve koordinasyon çalışması yapan birisi olarak onlara antrenman ya da psikomotor koordinasyon çalışmaları yaparken her zaman en iyisini yapmaları konusunda onları teşvik ederim. Büyük kısmı her şeyi dört dörtlük yapamıyor ben de onların yerinde olsaydım yapamazdım. O zaman onlara bir etkinliği tamamlama şansı vermeli ve başarı duygusunu onlara hissettirmeliyiz. Onları bir görevi yapamadıkları için aşağılamak veya azarlamak ileride daha içeri dönük ve özgüveni düşük bireyler haline getirecektir. Öylece geleceğimiz olan evlatlarımıza bir şans verelim.

Spora yeni başlayan bireylere bakıldığında da benzer durum söz konusudur. Yapılan araştırmalar çocuk ve gençlerin sporu “entertaintmen, funny” Türkçesiyle “eğlence, komiklik” olarak nitelendirdiğini göstermektedir. Bilim adamları aslında şunu söylemek istiyor; çocuklarımızı spora yönlendirirken onları sadece disiplin abidesi yapamayız onların önceliği eğlenmek ve komik olan şeylerden haz kazanmaktır. Bunu yaparken de spora hazırlık oyunları oynatmanın çocuklarda keşif duygusunu tetiklediği, onların spora katılımlarını arttırdığı yönünde önerilerde bulunmaktadırlar.  Bu arada tüm çocuklarımızın 23 Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramını kutluyorum. Sevgilerimle…

Tüm yazılarını göster