Aşı pasaportu nedir? Aşı pasaportu uygulanmaya başlandı mı?

Aralık 2020 içinde başlanan Covid-19 aşılaması ile bugüne kadar 216 milyon kişi aşılandı. Bu sayı oransal olarak dünya nüfusunun ancak yüzde 0.56’sına tekabül ediyor.Dünyada halen mevcut aşılanan kişi/ya da aşı dozu sayısının yüzde 75’inin ise dünyanın en zengin ya da en güçlü 10 ülkesine ait olduğu gerçeği çok önemli. Oysa Covid-19 enfeksiyonunu kontrol altına alabilmemiz için dünya nüfusunun en az yüzde 60-70’ini aşılamamız gerekiyor. Aşı pasaportu nedir? Aşı pasaportu uygulanmaya başlandı mı?

Türkiye’ye bakalım: 2021’nin Ocak 14’ünde başlayan aşılamayla nüfusun yüzde 7.45’i en az bir doz, yüzde 1.44’ü ise iki doz Covid-19 aşısıyla aşılanmış durumda. Yolumuz uzun, hedeflenen miktarda aşıya hem küresel ölçekte hem de ulusal ölçekte erişimin hiç kolay olmayacağı belli. Bu denli büyük kitlesel aşılamanın doğru ve dengeli yürütülebilmesinin önünde ki en büyük engel; eşitlikçi ve adil bir aşılamanın olamayışı.

Sağ kalım herkes için ortak ve zorunlu iyi iken, ülkeler arası eşitliksizliğin ne denli derinleştiğini de kaygıyla izliyoruz. Başından itibaren değindiğimiz “önce benim vatandaşım aşılanmalı” anlayışının ortaya çıkardığı aşı milliyetçiliği kavramı, son zamanlarda küresel aşı kutuplaşmasının da ortaya çıkmasına neden oldu. İşte tam da bu aşamada yeni bir kavram daha hayatımıza girdi: Aşı pasaportu…

A101 9 Mayıs günü birçok avantajlı teknolojik ürünü sunacak Meteoroloji güncel verileri açıkladı! Bugün hava durumu nasıl olacak? Osman Bey bir başına Bursa’ya giderek neyi hedeflemektedir?