Asgari ücret ne kadar olacak? 2023 Asgari ücret zammı belli oldu mu?

2023 yılına sayılı günler kala milyonlarca çalışan açıklanacak asgari ücret zammını merakla bekliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılan toplantılar sonucu yeni asgari ücret belli olacak. İşte detaylar...

2023 yılına sayılı günler kala milyonlarca çalışan açıklanacak asgari ücret zammını merakla bekliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılan toplantılar sonucu yeni asgari ücret belli olacak. İşte detaylar...

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Ocak 2023 ile birlikte asgari ücrete gelecek zam oranı için enflasyon oranının dikkate alınacağı başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm ekonomi yönetimi tarafından dile getiriliyor. 2022 için iki kez zam yapılarak net 5 bin 500 lira olan asgari ücretin 2023 yılında en az yüzde 40 artışla 7 bin 500 lira ila 10 bin lira arasında olması bekleniyor.

2023 ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Asgari ücret konusunda daha önce açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Geçen yıl asgari ücret görüşmelerini 10 günde tamamlayalım kararlılığı vardı. Bu yıl da aynı yöntem mi izlenecek, aralık ayının başındayken mi belirlenecek” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Asgari ücret benim veya herhangi birisinin açıklayacağı bir konu değil. Asgari Ücret Tespit Komisyonunu Aralık ayında toplayacağım, orada hepsini konuşacağız.”


Bakan Bilgin, asgari ücret için 'işverene ek destek teşvikler verilecek mi' sorusuna ise, "Bunların hepsi komisyonda konuşulacak konulardır." diye cevap verdi.

ASGARİ ÜCRETLİYE REFAH PAYI GELİYOR
Memur ve emekli için düşünülüyordu, işçi için de çalışmalar başladı. Asgari Ücret Komisyonu bir araya gelmeden önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışanların nabzını tutmaya başladı. Asgari ücretliye de refah payı geliyor.


Asgari Ücret Komisyonu, 3 hafta sonra bir araya gelecek. İşçinin emekçinin yeni yıldaki maaşının en az 7 bin 500 TL olacağı tahmin ediliyor. Bu da en az yüzde 38 zam anlamına geliyor. Belirlenecek zam oranına refah payının da ekleneceği tahmin ediliyor. Kulislerden edinilen bilgiye göre emekli ve memur için refah payı oranı 5 ila 10 orasında değişiyordu, bu oranın asgari ücretliye de uygulanması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET 2 SENEDE İKİ DEFA BELİRLENECEK: "MAAŞLARIN ENFLASYONA EZDİRİLMEMESİ PLANLANIYOR"
2022'de asgari ücret yıllar sonra tekrardan 2 kez belirlenmişti. Bu uygulamanın da kalıcı hale geleceği düşünülüyor. Maaşların enflasyona ezdirilmemesi amaçlanıyor.

TİSK BAŞKANINDAN ASGARİ ÜCRET İLE İLGİLİ KRİTİK AÇIKLAMA
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamıyla ilgili, "Biz yine elimizi taşın altına koyacağız. İşçilerimizin, işçi sendikalarımızın memnun olmadığı bir durumu arzu etmiyoruz. Bununla birlikte işverenlerin ağır maliyetler altında ezildiği bir durumu da istemiyoruz." dedi.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU NE ZAMAN TOPLANACAK?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 7-8-9 Aralık'ta bir araya gelecek.

6 Aralık'ta TİSK Genel Kurulu toplanacak. Ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 7, 8 ya da 9 Aralık'ta toplanacak. Aralık ayı boyunca komisyon 4 toplantı yapacak ve son toplantı sonrası geçen yıl olduğu gibi asgari ücret Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulacak.

7 milyondan fazla vatandaşın beklediği rakam için 15 kişilik komisyon bir araya gelecek.