Akaryakıt fiyatlarına bir zam daha! İşte benzin, dizel, LPG güncel fiyatlar

Bir hafta geçmeden akaryakıt fiyatlarına bir zam daha! İşte benzin, dizel, LPG güncel fiyatlar

Bir hafta geçmeden akaryakıt fiyatlarına bir zam daha! İşte benzin, dizel, LPG güncel fiyatlar

Akaryakıt fiyatlarına zam! Geçen hafta akaryakıt fiyatlarına yapılan artırımdan evvel araçlarının depolarını doldurmak isteyen şoförler akaryakıt istasyonlarında . Akaryakıta, motorine, otogaza artırım haberinin yankıları şimdi dinmemişken, bu gece (18 Ekim 2021) akaryakıta bir sefer daha artırım yapılacağı öğrenildi.


AKARYAKITA VE MOTORİNE NE VAKİT ARTIRIM GELİR?

Akaryakıt firmalarından araç sahiplerine gönderilen SMS bildirisinde, bu gece (18 Ekim 2021 Pazartesi gününü 19 Ekim 2021 Salı gününe bağlayan gece) akaryakıta artırım beklendiği söz edildi. Motorine bu gece beklenen artırımın 23 kuruş olması öngörülürken, kesimde ilerleyen haftalarda akaryakıt ve motorine 2-2.50 TL, LPG’ye 1 TL artırım geleceği konuşuluyor.

AKARYAKIT VE DİZEL FİYATLARI DÜŞER Mİ, YÜKSELİR Mİ?

Cumhuriyet’e konuşan bir akaryakıt istasyonunun işletmecisi Mehmet Ali Şanver, bölümde, akaryakıttaki fiyat artışlarının süreceğinin konuşulduğunu belirterek, “Yakın vakitte iki haneli olması beklenilen fiyatlar için pano değişikliği yapılıyor. Son yapılanlar ve beklenen artırımlar gerçekleşir ve akaryakıtta sıfırlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) de geri getirilirse pompaya yansıyan toplam artış yaklaşık yüzde 50’ye yakın olur” değerlendirmesinde bulundu.


2019 yılında devreye alınan (EMS) ile artan maliyetlerin, tüketiciye yansımaması için kur ve petrol fiyat artışlarının ÖTV’den karşılandığına dikkat çeken Şanver, son devirde gelen artırımların ÖTV’deki indirimi sıfırladığını belirtti.

AKARYAKITA NE KADAR ARTIRIM GELECEK?

Artık yeni artırımların ÖTV’den karşılanmasının kelam konusu olmadığının altını çizen Mehmet Ali Şanver, “Bu durum en çok tüketiciyi etkileyecek. Biz tekrar TÜPRAŞ’tan alıp üzerine 10 kuruş koyup müşteriye satacağız. Lakin her gelen artırım halkın cebine yansıyacak. Devletin, şu anda sıfıra inen ÖTV’den ne kadar mühlet feragat edeceğini bilmiyoruz. Gelecek haftalarda akaryakıt ve motorine 2 ile 2.50 lira; LPG’ye ise 1 lira artırım geleceği bölümde konuşuluyor. Şayet sıfırlanan ÖTV geri getirilirse pompaya yansıyan toplam artış, KDV de üzerine eklendiğinde yaklaşık yüzde 50’ye yakın olur” diye konuştu.


Şanver, artırımların akaryakıt istasyonlarındaki sayaç ve fiyat panolarına da yansıyacağını belirterek, “Beklenen artırımlar geldiğinde sayılar tek haneden çift haneye geçecek. Hiçbir istasyonun yola bakan siyah panosunda 4 haneli sayı yok. Hepsi ledlerini değiştirecek, hatta kimileri yalnızca ledlerini değil panolarını da değiştirmek zorunda kalacak” dedi.


AKARYAKIT, MAZOT (MOTORİN), LPG (OTOGAZ) FİYATLARI (ZAMSIZ)

* İstanbul‘da akaryakıtın litresi 7 lira 90 kuruştan, motorinin litresi 7 lira 91kuruştan, LPG’nin litresi 5 lira 92 kuruştan satılıyor.


* Ankara‘da akaryakıtın litresi 7 lira 98 kuruştan, motorinin litresi 7 lira 99 kuruştan, LPG’nin litresi 5 lira 93 kuruştan satılıyor.

* İzmir‘de akaryakıtın litresi 7 lira 99 kuruştan, motorinin litresi 8 liradan, LPG’nin litresi 5 lira 92 kuruştan satılıyor.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Petrol Piyasası Kanunu gereği 1 Ocak 2005 tarihi prestijiyle Hür Fiyatlandırma Sistemi’ne geçildi.

Bu sistem ile kesimdeki akaryakıt dağıtım şirketleri, farklı fiyat siyasetlerine nazaran depo satış fiyatını belirlemekte özgür olduğu üzere, bayiler de dağıtım şirketleri tarafından kendilerine tavsiye edilen tavan pompa satış fiyatlarını uyguluyor yahut bulundukları bölgenin rekabet şartlarına nazaran kendi pompa satış fiyatlarını uygulamakta hür.

Türkiye’de akaryakıt pompa fiyatları, rekabet şartları göz önünde bulundurularak oluşturuluyor.

Rafineri fiyat oluşumu şöyle:

Gümrüksüz rafineri fiyatı + ÖTV + EPDK hissesi = Rafineri Satış Fiyatı (KDV hariç)

GÜMRÜKSÜZ RAFİNERİ FİYATI NEDİR?

Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan CIF Akdeniz eser fiyatları, ‘gümrüksüz rafineri fiyatı’ manasına gelir.

Türkiye’de bu piyasa izlenir, son fiyat değişiminden itibaren, günlük CIF Akdeniz eser fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek aşikâr bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı oluşur.

Kaynak : Karar

Meteoroloji güncel verileri açıkladı! Bugün hava durumu nasıl olacak? Survivor All Star 2024 99. Bölüm Fragmanı izle Damar tıkanıklıklarını önlemenin 7 etkili yolu! Tarihte bugün ne oldu? 30 Nisan İşte tarihte güne damga vuran olaylar Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 23.Bölüm Fragmanı izle Gastroenterit (Mide Gribi) bahar aylarında daha sık görülüyor!