27 Mart Dünya Tiyatro günü nasıl ortaya çıktı? Önemi nedir?

Her yıl 27 Mart'ta kutlanan Dünya Tiyatro Günü'nün anlam ve önemi tiyatroseverler tarafından araştırılmaya devam ediyor! İlk defa 1961 yılında kutlanmaya başlayan Dünya Tiyatro Günü; tiyatronun değerine dikkat çekmek ve sahne ile seyirci arasındaki bağı pekiştirmek için kutlanıyor. Birçok ülkede ve ülkemizde, o gün etkinlikler düzenlenirken tiyatroya dair farkındalık yaratılıyor.

Dünya Tiyatro Günü, her yıl 27 Mart'ta kutlanır ve o güne özel düzenlenen çeşitli etkinliklerle günün önemine vurgu yapılır. 61 yıldır kutlanan Dünya Tiyatror Günü'nde, tiyatro ile seyirci arasındaki bağı kuvvetlendirmek için birçok oyun ücretsiz olarak sergilenir ve günün önemine dikkat çekmek amaçlanır. Dünya Dünya Günü'ne dair sözler, mesajlar, şiirler ve etkinlikler haberimizde...

DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI, TARİHÇESİ NEDİR?

1961 yılında, UNESCO tarafından kurulan Uluslararası Tiyatrolar Birliği , 27 Mart'ı Dünya Tiyatrolar Günü ilan etmiştir. Bu nedenle, 27 Mart dünya çapında tiyatroseverler tarafından kutlanmaktadır.

Dönemin Uluslararası Tiyatrolar Birliği Başkanı Arvi Kivimaa tarafından önce Helsinki, sonra da Viyana'da yapılan konferansta ortaya atılan bu fikir, İskandinav ülkelerinden gelen destekten de güç bularak hayata geçirilmiştir.

Paris'te Uluslar Tiyatrosu'nun da açılış günü olan 27 Mart, kabul edilişinin ardından, her yıl Uluslararası Tiyatrolar Birliği'nin şu an sayısı 100'ü bulan dünya çapındaki merkezlerinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam etmektedir.Dünya Tiyatro Günü'nde gelenekselleşen bir diğer uygulama da, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962'de Fransız Jean Cocteau tarafından yazılmıştır. 1993'te Venezuela ITI Merkezi 1962'den 1993'e kadar yayınlanan tüm bildirgeleri biri kendi dillerinde, diğeri İspanyolca olmak üzere iki antoloji halinde bu bildirileri yayımlamıştır.

Meteoroloji güncel verileri açıkladı! Bugün hava durumu nasıl olacak? Aldatmak’ta Yeşim’le Dündar’ın ilişkisi ortalığı karıştıyor ‘Yargı’da büyük finale 4 bölüm kala gerilim yeniden tırmanıyor! Gaddar'da Dağhan, Aydan’a evlilik teklif ediyor! Ateş Kuşları'da Ali ve Mercan bebeklerinin cinsiyetini öğreniyor