Anasayfa /  Foto Galeri

Ziraat Bankası önünde 'çiftçi belgesi' kuyruğu

Rizeli çay üreticileri, tam kapanma öncesinde çiftçi belgesi almak için Ziraat Odası önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Üreticiler, ÇAYKUR tarafından verilen üretici kartlarının çiftçi belgesi yerine geçmesini istiyor.

Ziraat Bankası önünde 'çiftçi belgesi' kuyruğu - Sayfa 1

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısının ardından açıkladığı tam kapanma, 29 Nisan Perşembe akşamı başlayacak ve 17 gün sürecek.

Tam kapanma öncesinde Rizeliler, kapanma günlerinde çay bahçelerine gidebilmek ve çay hasadına hazırlık için çiftçi belgesi almak için Ziraat Odasının yolunu tuttular. Çay üreticileri, Ziraat odalarının önünde uzun kuyruklar oluştururken, mesafeye dikkat edilmediği gözlendi.

Ziraat Bankası önünde 'çiftçi belgesi' kuyruğu - Sayfa 2

ÇAYKUR’un üretici kartlarının yeterli sayılmasını istediler
Rizeliler Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından kendilerine verilen üretici kartlarının da çiftçi belgesi yerine geçmesi gerektiğini, bu olduğu takdirde Ziraat Odalarının önündeki bu kalabalığın olmayacağını dile getirdiler.

3 gündür sıra beklediğini fakat sıranın bir türlü kendisine gelmediğini dile getiren çay üreticisi Fatma Çelik, “Çiftçilik belgesi alabilmek için 3 gündür burada bekliyorum. Gelip gidiyorum. Çok kalabalık var. Akşama kadar bekliyorum, sonra yarın gelirim diyerek gidiyorum. 3 gündür burada bekliyorum. Bize bu eziyet nedir Ramazan ayında? Bir çaresine baksınlar, 400 kilo çayım var. Ne yapmamız gerekiyor? Bize bir söylesinler, bir çaresine baksınlar” ifadelerini kullandı.

Ziraat Bankası önünde 'çiftçi belgesi' kuyruğu - Sayfa 3

ÇAYKUR’un kendilerine verdiği çay müstahsili olduklarına dair kartların da çiftçi belgesi yerine kullanılabilmesi gerektiğini belirten Abdürrahim Beyaz isimli müstahsil de, “Bizim çay satabilmemiz için bize çay kart verilmiş. Bu kartın da o işi görmesi lazım. Bize ne lazım çiftçi belgesi. Orada zaten her şey yazıyor. Neden bu milleti Ramazan Ramazan kuyrukta bekletiyorsunuz? Milletin işi gücü var alışveriş yapacak, ihtiyacını karışlayacak. Bizde olan çay kartının bu işi görmesi lazım. Neden çiftçi belgesi almaya gerek var, bir türlü anlamıyorum” dedi.