ZAMAN  ZAMAN  İÇİNDE

 Hepsi mayısın onsekizi olmak üzere.. Ömer Hayyam, Bertrand Russel, Papa 2. Jean Paul, Türk balesinin kurucusu Dame  Margot  Fonteyn ilk tokatlarını yemişler kıçlarına, merhaba demişler dünyaya!.

1871’in 18 mayısında, Paris Komünü  eşit işe eşit ücret verilmesini kabul etmiş. 1961’in 18 mayısında ise Aziz Nesin tutuklanmış komünizm propogandası yapmaktan!.  Okuyana, okuyabilene derslerle dolu tarih.

1943’ün 18 mayısında, İtalya’nın teslim olma eğiliminde olduğunu sezen Hitler Çizme’nin işgal edilmesi emrini vermiş. Duçe Benito ne bozulmuştur ama!.

1926’nın 18 mayısında İsviçre’nin Cenevre kentinde ‘’ Uluslararası Silahsızlanma Konferansı ‘’ toplanırken; 1974’ün 18 mayısında Racastan Çölü’nde ilk nükleer denemesini yapmış Hindistan!  Bu konferanslar hep yapılır ama; işte, yani!!. 

Yine mayısın 18’i, yine 1974. Ülkemizde  ‘’ Genel Af ‘’ ilan edilmiş.

1968’in 18 mayısında ise Fransa’da çarşı karışır!. Nanterre Üniversitesi’nde başlayan De Gaullue’e karşı isyan dalga dalga büyür .İşçiler genel greve gider.Sinemacılar  ‘’ Bizim neyimiz eksik, elimiz armut mu topluyor lan ‘’ diye düşünmüş olmalılar; Cannes Film Festivali’ni basarlar. Başkan, Romanya gezisini yarıda keserek ülkesine döner. 68 yılı bir kırılmadır dünya tarihinde!..

Aynı Fransa’da, 1804 yılının 18 mayısında Napolyon Bonapart  imparator olurken;  1990 yılının 18 mayısında bir TGV treni saatte  515,3 kilometre hıza ulaşarak demiryolu hız rekorunu kırar.

26 nisan 1986’da patlayan Çernobil Nükleer Santrali ölüm kusmaya devam ederken; 18 mayısta  Atom Enerjisi Komisyonu Başkanı Profesör Ahmet Yüksel  Özemre  ‘’ Endişe edilecek bir şey yok ‘’ açıklamasını yapar!.  Aynı günlerde, dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral ‘’ Türkiye’de radyasyon var diyenler dinsizdir ‘’  açıklamasında bulunur radyasyonlu çay yudumlayarak!.  Unutmadan! 2011 yılında kanser nedeniyle ayrıldı aramızdan!.

18 mayısta yitirdiklerimize bakacak olursak; Türkan Saylan hocamızı görüyorum.11 yıl önce bugün uğurlamışız sonsuzluğa. ‘’ Opera ‘’ adlı şarkısıyla Örovizyonzedelerimizden Çetin Alp 57 yaşında ‘’ Hoşçakal ‘’ demiş 2004’ün 18 mayısında. Milli güreşçi Nasuh Akar, hakem Doğan Babacan, sunucu Zafer Cilasun iz bırakıp gidenlerden.. Ruhları şad olsun…

Doğum yılım olan 1967 yılının 18 mayısında rahmetli anamın karnını tekmelemişimdir en fazla!.  Aş erdi mi bir şeylere; sanmam!. Olduysa da merhum babamdan çekinip dile getirememiştir!. Onların da ruhları şad olsun..

1919’un 18 mayısında ise; Bandırma Vapuru Bafra açıklarından Samsun’a doğru ilerliyordu zannım ve hesabımca.. Üç gün önce Avrupa’nın şımarık çocuğu tarafından işgal edilmiş memleketim İzmir’deki halkın hissettikleri ayrı bir yazı ve araştırma konusu..

Ve!.. 18 mayıs 2020.. Balkonumsu bahçeciğimdeyim. Sokağa çıkmak yasak!. ( Özür!.. Sokağa çıkmak kısıtlı ) Müthiş sıcak var, terliyorum. Kalkıp maske stoğumu kontrol ediyorum; 18 tane!!! Gülümsüyorum…

 

Yorumlar