Anasayfa /  Güncel

Yusufeli Barajı nerede? Yusufeli Barajı yüksekliği kaç metre?

Türkiye'nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli barajı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak olan Yusufeli barajının özellikleri merak konusu oldu. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 24 Kasım 2022 00:05

Türkiye'nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli barajı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak olan Yusufeli barajının özellikleri merak konusu oldu. İşte detaylar...

YUSUFELİ BARAJI NEREDE? 

Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı (HES), Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Artvin'in 70 kilometre güneybatısında, Türkiye'nin en hızlı akan ırmağı Çoruh Nehri üzerinde yapıldı.

YUSUFELİ BARAJI YÜKSELİĞİ KAÇ METRE?

Yusufeli Barajı'nın yükseliği 275 metredir. Türkiye’nin en yükseği, dünyanınsa kendi klasmanında 5. en büyük barajı ünvanına sahip oldu.

YUSUFELİ BARAJI NE KADAR ELEKTRİK ÜRETECEK? 

Artvin'de bulunan Yusufeli Barajı'nda yılda 1 milyar 900 milyon kWh enerji üretilecek.

YUSUFELİ BARAJI ÖZELLİKLERİ 

Her biri 186 megavatlık 3 üniteden oluşan Yusufeli Barajı ve HES, toplamda 558 megavat kurulu gücüyle yılda 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretimi yapacak.

Üretilen enerji ile ülke ekonomisine yıllık 4,1 milyar lira gelir sağlanması bekleniyor.

Rezervuarında 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri üzerinde kurulu Muratlı, Borçka, Deriner ve Artvin barajlarına hem su kaynağı olacak hem de nehrin getireceği rüsubatı büyük ölçüde tutarak taşkın riskini azaltacak.

- Baraj inşaatı bölgenin karayolu konumunu da değiştirdi.

Karayolları Genel Müdürlüğünce 29 Nisan 2016'da yapımına başlanan Yusufeli Barajı ve HES inşaatı kapsamındaki yeni yolların yapımı da büyük ölçüde tamamlanarak hizmete açıldı.

Baraj projesi sebebiyle yapılan 69,2 kilometrelik yeni kara yolu ağını tüneller, köprüler ve viyadükler oluşturuyor.

Toplam 39 tünel, 19 da köprüden oluşan yeni yol ağında dengeli konsol köprü olarak inşa edilen "Şilenkar", "Tekkale", "Baraj" ve "Yusufeli Merkez" viyadükleri 'teknoloji harikası' özel tasarım köprüler olarak nitelendiriliyor.

Söz konusu köprülerden üçünün inşaatı tamamlanarak kullanıma açılırken, "Yusufeli Merkez" viyadüğündeki çalışmalar da tüm hızıyla devam ediyor.

Yorumlar