Anasayfa /  Güncel

Yurt dışında oy kullanma ne zaman başlayacak? Yurt dışında oy kullanma şartları nelerdir?

Cumhurbaşkanı ve 208. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için yurt dışında oy kullanma maratonu erken başlıyor. Yurt dışında oy kullanma ne zaman başlayacak? Yurt dışında oy kullanma şartları nelerdir?

Abone ol
Abone ol 23 Nisan 2023 16:16

14 Mayısta yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin takvim belirlendi. Peki yurt dışında oy kullanma ne zaman başlayacak? Oy kullanırken aranan şartlar neler? 

Yurt dışında oy kullanma ne zaman başlayacak?

Gümrük kapıları ile yurt dışında oy verme işlemi 27 Nisan'da başlayacak.

Yurt dışında oy kullanma şartları nelerdir?

Yurt dışında yaşayan seçmen niteliğine sahip yurttaşların seçim döneminde oy kullanabilmeleri için “Yurtdışı Seçmen Kütüğü”ne kayıtlı olmaları gerekmektedir. Yurtdışı Seçmen Kütüğünde yer almanın tek yolu, yurtiçinde nüfus müdürlüklerine, yurtdışında ise konsolosluklara başvurarak “adres beyanı”nda bulunmaktır.


Yurt dışı seçmen kütüğünde kayıtlı olup olmadığımı nasıl öğrenebilirim?

Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı, kayıtlı iseniz kayıtlı olduğunuz yeri (kayıtlı olduğunuz dış temsilciliği), www.ysk.gov.tr internet sayfamızın "Yurt Dışı Seçmen Sorgulama" bölümünden gerekli bilgileri girerek sorgulayabilirsiniz.

Yurt dışında oy kullanmak için hangi şartları taşımak gerekiyor?

Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı Cumhurbaşkanı seçimi, milletvekili genel seçimi ile halkoylamasında oy kullanabilir 

Ancak,

- Kesinleşmiş mahkeme kararına göre kısıtlı olan seçmenler,

- İzinli olsalar bile silâhaltında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler (yedek subay öğrencileri dâhil),

- Türk vatandaşlığını kaybedenler,

- Ceza infaz kurumunda hükümlü olarak bulunanlar,

oy kullanamazlar

Hangi ülkelerde oy kullanılacak?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için vatandaşların, 75 ülke ve 156 temsilcilikte oy kullanabileceğini bildirdi. Ahmet Yener, şunları kaydetti:

"Yapılan çalışma sonucunda 75 ülke, 156 temsilcilikte vatandaşlarımızın oy kullanabileceği tespit edilmiş olup, 2018 yılında yapılan seçimlere ilaveten bu yıl yapılacak seçimlerde 15 yeni ülkede daha sandık kurulması gerektiği tespit edilmiş olup bu ülkeler Afganistan, Belarus, Brezilya, Estonya, Fas, Karadağ, Kore Cumhuriyeti, Libya, Litvanya, Malezya, Nijerya, Pakistan, Portekiz, Slovakya ve Tanzanya olarak belirlenmiştir."

Sandık kurullarının teşekkülüne ilişkin ilke kararlarının da belirlendiğini aktaran Yener, "Ayrıca belirtmiş olduğumuz 75 ülke ve 156 temsilciliğe ilaveten vatandaşlarımızın yoğun olarak bulundukları yerleşim yerlerinde de sandık kurulmasına ilişkin çalışmalar devam etmektedir." dedi.

Yorumlar