Anasayfa /  Sağlık

Yumurta yemek diyabet riskini arttırıyor!

Yeni bir araştırmaya göre, günde yalnızca 1 yumurta yemek, tip 2 diyabet riskini %60 oranında arttırıyor. Peki en temel gıdalar arasında yer alan yumurta, diyabete nasıl yol açıyor?

Abone ol
Abone ol 22 Kasım 2020 00:40

Daha önce yapılan araştırmalar, yumurta tüketmenin diyabetten koruyucu etki gösterdiğini öne sürüyordu. Yeni yapılan bir araştırma ise yumurta tüketiminin diyabetle bağlantılı olduğu iddiasında. 8.545 Çinli yetişkini inceleyen Avustralyalı araştırmacılar, fazla yumurta tüketimi ile yüksek kan şekeri seviyesi arasında pozitif bir ilişki olduğunu gördü.

Çalışmadan elde edilen sonuçlar British Journal of Nutrition dergisinde yayınlandı.

İngiltere Yumurta Endüstrisi Konseyi’ni temsil eden bir beslenme uzmanı, araştırmanın metodolojisini eleştirdi, sonuçların kötü beslenme biçimi gibi faktörlerden etkilendiğini öne sürdü.

 Araştırma nasıl yapıldı?
Araştırmanın yazarı olan, Güney Avustralya Üniversitesi’nden Dr. Ming Li, çalışma hakkında şunları söyledi:

“Diyet, tip 2 diyabetin ortaya çıkmasına katkıda bulunan, bilinen ve değiştirebilir bir faktördür. Bu nedenle görülme sıklığı gittikçe artan bu hastalığın etkenlerini daha iyi anlamak önemli. Yumurta yemekle diyabet arasındaki ilişki sıkça tartışılıyor. Yaptığımız çalışma da insanların uzun dönemde yumurta tüketimi ile diyabet risklerini değerlendiriyor.”

Çalışmada spesifik olarak Çinli kişilere odaklanıldı. Çinlilerin tahıl ve sebzelerin yer aldığı geleneksel bir diyetten, daha fazla et, atıştırmalık ve yumurta içeren daha “işlenmiş” bir diyete geçtiği biliniyor.

1991 ile 2009 yılları arasında Çin’de yumurta tüketen insan sayısının 2 katına çıktığı biliniyor. Çin,’de yumurta tüketimi 1991-93 yılları arasında 16 gramken, 2000-04 döneminde 26 grama, 2009’da ise 31 grama çıktı.

Araştırma için Dr. Li ve ekip arkadaşları, 1991’den 2009’a Çin Sağlık ve Beslenme Anketi’nde katılan 8.545 yetişkine ait verileri inceledi.

Çalışma dönemi boyunca katılımcıların yumurta tüketimi kaydedilirken, 2009 yılında açlık durumundaki kan şekerleri ölçülerek, kriterlere uyanlara diyabet teşhisi kondu.

 Ne kadar yumurta tüketimi “fazla”?
Uzun dönemli fazla yumurta tüketimi (günde 38 gramdan fazla), Çinli yetişkinlerin diyabet riskini %25 arttırdı. Günde 50 gramdan fazla, yani yaklaşık olarak 1 yumurta tüketen yetişkinlerin diyabet riskinin ise %60 arttığı görüldü.

Bu etkinin erkeklere kıyasla kadınlarda daha belirgin olduğu, düzenli yumurta tüketen kadınların diyabet riskinin daha fazla olduğu görüldü. Ancak bu çalışmanın yumurta tüketimi ve diyabet arasında bir neden sonuç ilişkisi ortaya koymadığını unutmamak gerekiyor.

Dr. Li, yumurta tüketiminin diyabet sebebi olup olmadığının anlaşılması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Etiketler Yumurta Diyabet
Yorumlar