Anasayfa /  Ekonomi

Yüksek emekli maaşı için öneriler

Emekliliği yaklaşan ve maaşlarını daha fazla almak isteyen vatandaşlar bazı uygulamalarla emekli maaşlarını yükseltebilecekler. SGK’ya yapılan başvurular ile emekli maaşları artırılabilecek.

Abone ol
Abone ol 05 Ocak 2020 20:13

Ülkemizde birçok vatandaş emeklilik hayali kurmakla birlikte ilgili emeklilik şartlarını yerine getirenler ise ne zaman emekli olacakları ne kadar maaş alacakları gibi birtakım konuları merak etmektedir. Bu noktada özellikle bazı durumlarda daha yüksek emekli maaşı almak mümkün olmakla birlikte haberin devamında emekli olacak olan ya da olmayı düşünen vatandaşlar için birtakım yöntemler açıklanmıştır.

Emeklilik Şartları Neler?

Türkiye’de emekli olmak için bireylerin sağlaması gereken birtakım şartlar bulunmakla birlikte bunlar kısaca sigorta başlangıcı üzerinden istenilen sürenin geçmesi, ilgili prim gün sayısının tamamlanması ve son olarak da ilgili yaş şartının aşılması şeklindedir. Bireyler bu üç şartı yerine getirdikleri taktirde emekli olmaya hak kazanmaktadır.

Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Emekli olacak olanların maaşı Ağırlıklı ortalama X Aylık bağlanma oranı = 4/A/B/C emekli maaşı, 2000-2008 yılları arası toplam prim gün sayısı / Toplam prim gün sayısı = Ağırlıklı ortalaması ve 2008’den sonraki dönemler için de Ağırlıklı ortalama x Aylık bağlama oranı= 4/A/B/C emekli maaşı, Büyüme hızı ve TÜFE rakamları ortalaması =Ağırlıklı ortalama, 2008 yılı sonrası yatan toplam prim gün sayısı / Toplam prim gün sayısı=Dönem ağırlığı şeklinde bir dizi formül ile elde edilmektedir.

Emekli Maaşını Yükselten Etkenler

Hesaplanan emekli maaşının yüksek olması için ilk olarak SGK’ya bildirilen ücretin yüksek olması gerekmekte olup ne kadar yüksek prim ödenirse emekli aylığı da o oranda yüksek olmaktadır. Fakat özellikle daha fazla maaş almak için daha fazla çalışan ve asgari cüret ya da o seviyede ücret kazananlarında emekli maaşları düşüş göstermektedir.
Şöyle ki, asıl olarak yüksek maaş almak için SGK’ya bildirilen primin esas kazancın yüksek olması gerekmektedir. Bunun için de prim ikram ek ödemelerin primi esas kazanca eklenip gösterilmesi gerekmektedir.

Aynı zamanda farklı SGK kollarında çalışanların da son üç buçuk yıl içerisinde tavandan ücret bildirip SSK’dan yani 4/A statüsünden emekli olması durumunda yine maaşlarda artış olacaktır.

Diğer Öneriler

Yüksek emekli maaşı almak isteyenler için en büyük etken aylık kazanç olup özellikle bu durumda bireylerin maaşının asgari ücretten değil de asıl tutar üzerinden gösterilmesinde ısrarcı olması gerekmektedir.

Birçok işte aynı anda sigortalı çalışmak da bir ayda 30 gün çalışmış sayılacağından kazanç toplamı yüksek gözükecektir. Bu sebeple de bireyler ikinci bir sigortalı işte aynı anda çalışmaya sıcak bakabilir.

Yorumlar